Viime viikolla startupit ottivat vallan

Kun Supercellistä tuli yli 10 miljardin arvoinen ja Vesterbacka alkoi ottaa kantaa, startupit kasvoivat aikuiseksi.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime viikko oli monella tapaa merkittävä suomalaiselle startup-maailmalle. Ensin Supercell kertoi, että sen enemmistöosakkuus myytiin kiinalaiselle internet- ja peliyhtiö Tencentille huimaavalla 10,2 miljardin dollarin valuaatiolla eli kokonaisarvolla. Suomalaisesta pelifirmasta tuli Euroopan ensimmäinen ”decacorn” eli kymmenkertainen yksisarvinen. Hattu päästä.

Pipo lensi taivaisiin, kun paljastui, että kaupan seurauksena Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan Supercell rahoillaan perustama Me-säätiö vaurastui noin 200 miljoonalla eurolla. Pääasiassa syrjäytyneiden lasten ja nuorten auttamiseen keskittynyt säätiö sai summan, joka on noin kaksi kertaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koko vuosibudjetti.

Vaikka joku änkyrä jo yritti saada närkästymistä aikaiseksi hyvinvointivaltion siirtymisestä yksityisiin käsiin, kiitollinen kansa tunki urputtajille sukat suuhun. Onhan Supercellin väki jatkuvasti toistanut maksavansa myös veronsa mielellään Suomeen. Yhtiön johto myös teki selväksi, että firman pääkonttori ja sitä kautta verotulot säilyvät Suomessa.

Samaan aikaan kun Supercell kertoi satumaisesta menestyksestään, peli- ja viihdeyhtiö Rovion pitkäaikainen johtohahmo Peter Vesterbacka kertoi jättävänsä Rovion. Uutispommi poksahti munan lailla, ja Vesterbacka alkoi ottaa kantaa.

”Miten meillä on jäänyt tämä surkuttelu- ja masennuslevy päälle? Yksi syy lähdölleni on, etten kestä katsoa tällaista, niin lähden itse aiheuttamaan vähän talouskasvua”, Mighty Eagle pamautti Iltalehdessä.