Vihreä populismi ja kiusattu poika

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Lähes kaikissa vaaleissa olen äänestänyt vihreää nuorta naista.  En enää usko Vihreiden viestiin. Vihreät on muuttunut jo vuosia sitten ympäristöpuolueesta yleisjeesustelupuolueeksi.

Ville Niinistön aikakaudella Vihreistä tuli nopeasti reagoiva, aina oikeamielinen somessa suutahteleva puolue, jonka faktat olivat usein epätarkat, tai niitä ei ehditty ennen Facebook-statusta tarkistaa.

Vihreiden viestintä muuttui rankan populistiseksi, jos populismin määritelmänä pidetään, että sanotaan lähes pelkästään asioita, joista yleisön kuvitellaan olevan samaa mieltä. Mahdollisimman kirkasotsaisesti ja kärkkäästi.

Mutta eivätkö persut ole niitä populisteja? Sanoman sisältö ei määrittele populismia, maahanmuuttokriittinen populismi on logiikaltaan aivan samaa kuin vihreä yleisön kosiskelu. Molemmat myös kuvittelevat taistelevansa hyvien asioiden puolesta.

Tuoreessa MeNaiset-lehdessä Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto toistaa tarinaa elämästään. Koulukiusattu poika, joka on aina tuntenut ulkopuolisuutta, nousee monien vaikeuksien kautta suuren puolueen puheenjohtajaksi. Aallon koskettavilla yksityiskohdilla maustettu kertomus ei voisi olla klassisempi ”vaikeuksista voittoon”-tarina.