Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Vegaanien sikavideo

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 20.1.2016 11:04
Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja muiden aktivistien salaa kuvatut videot sikatiloilta ja teurastamoilta ovat saaneet monet ystävistäni lopettamaan lihansyönnin. Eilen Ylen sivuilla julkaistiin juttu suomalaisesta kurkuntuotannosta. Päätin lopettaa kotimaisen kurkun ostamisen siihen paikkaan. Suoma...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Tarkennuksena/kysymyksenä, jos joku tietää: Hiilidioksidilannoitus, jota tuossa haukun, alkoi mietityttää. Hiilidioksidiahan tulee sivutuotteena teollisuusprosesseissa, joten voi olla hyvä että laitetaan yhteytykseen. Mutta kuinka paljon sitä karkaa pois kurkkujen fotosynteesistä ihan ilmakehää tuhoamaan? Ei oikein selviä googlaamalla…. /Sami

Käsittääkseni suurin osa talvella viljelllyistä luomuvihanneksista (Ikaalisten luomu yms.) olisi viljelty uusiutuvalla energialla – paljonhan sitä silti kuluu. Tämä ja nuo viljelyprosessien yksityiskohdat olisi tosiaan syytä tarkistaa. Talvikurkut kyllä nykyään maistuvat usein tosi hyviltä: viljelyprosessi on ilmeisesti saatu maun ja satoisuuden kannalta huippuunsa, mutta energiankulutus on järjetöntä. Tällaisena kurkku on tosiaan luksustuote, jota pitäisi ostaa enintään muutama kappale talvessa juhlapöytään.

Kirjoittajan olisi syytä perehtyä esimerkiksi ala-asteen biologian kirjaan. Kasvit käyttävät yhteyttäessään hiilidioksidia. Yheyttämisen sivutuotteena syntyy happea.. Eli kasvihuoneeseen johdetaan purkitettua hiilidioksidia ja ilmaan kasvihuoneesta vapautuu happea EI HIILIDIOKSIDIA.

Topias: ei liene ihan näin yksinkertaista. Tiedätkö kuinka suuri osa kasvihuoneisiin johdetusta hiilidioksidista oikeasti käytetään hapentuotantoon?

Tiedän. Ei yhtään. Kasvit tuottavat itselleen sokereita, happi on sivutuote.

Totta puhuen en tiedä, mutta tiedätkö sinä. Pointtina lähinnä itselläni oli se, että jos kahvihuoneeseen johdetaan esim lämmityksen sivutuotteena syntynyttä CO2:sta, joka muuten joutuisi suoraan ilmakehään. Silloinhan jos edes osa tuosta muuttuu hapeksi on hyväksi ilmakehälle.

Kielletään lähiruoka, teurastamot ja sikatilat. Mennään kaikki yhteen piiriin, halataan toisiamme, eikä ikinä päästetä irti. Siinä piirissä syödään vain ulkomailta tuhansien kilometrien päästä tuotua fair tradea, ja lämmitetään ympyrä sähköenergialla. Miksi joku käyttäisi ydinvoimaa tai fossiilivoimaa? Minun kaikille tutuilleni tulee sähkövoimaa pistorasiasta.
JW

No niin, hörhö on päässyt purkamaan moraalista närkästystään. Mutta missä ongelma oikeasti on? Ötököitä, hiilidioksidia ja vettä kasvihuonekurkut käyttänevät yhtä lailla, jolleivat tehokkaammin, kuin vapaasti laitumella käyskennelleet lajitoverinsa. Onko vedestä jonkun mielestä meillä päin erityistä pulaa?

Sähköllä lämmittäminen tuollaisissa lasikopeissa Nilsiän pakkasissa on toki kahjoa. Mutta vaihtoehtojakin on. Ehkä joku kepulainen hörhö haluaa jatkossa kuvitella puun polttamisesta syntyvän energian hiilidioksidivapaaksi ja pulttaa kurkkunaarioonsa risupolttimen, valtion tuella toki.