Vanhukset Suomea kehittämässä

Suomesta puuttuu arvokkaan vallasta luopumisen kulttuuri. Pörssiyhtiöiden hallituksiin tarvittaisiin sukupolvikiintiöt.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomesta puuttuu arvokkaan vallasta luopumisen kulttuuri. Suurten ikäluokkien edustaja ei lähde vallankahvasta kuin arkussa tai häpeässä.

Kun Kalervo Kummola kertoi tänään kieltäneensä vaalikeskustelujen järjestämisen ennen Jääkiekkoliiton puheenjohtajavaalia, näimme vanhenevan miehen, joka on liian väsynyt kohtaamaan nuoremman haastajan eli energiayhtiö ST1:n Mika Anttosen.

Eläköityminen vaivaa myös suomalaisia pörssiyhtiöitä, joista monet ovat rakennemuutoksen runtelemia ja joissa tarvittaisiin ripeitä toimia ja hyvää ymmärrystä esimerkiksi digitalisaatiosta. Viime vuonna Kauppalehti uutisoi, että pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä joka kolmas on yli 60-vuotias ja alle kolmikymppisiä löytyi vain kaksi – molemmat 29-vuotiaita, joten sekin virhe lienee nyt korjattu.

Onneksi jotain sentään tapahtuu. Aalto Entrepreneur Society – eli siis se vikkelä startup-väki Espoosta – auttaa MTV:n johtoryhmää ymmärtämään nykyaikaa. Homma käynnistyi tänä syksynä.

Mutta pitäisi mennä pidemmälle. Pörssiyhtiöiden hallituksiin on vaadittu sukupuolikiintiöitä, mutta eivätkö Suomen kannalta tärkeämpiä olisi sukuPOLVIkiintiöt? Kuinka meillä on varaa jättää nuoremman väen osaaminen pois tärkeimmistä firmoistamme?