Vanhukset päättävät internet-asioista

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Mark Zuckerbergin todistus USA:n senaatin edessä sen taas paljasti: vanhat ihmiset ovat totaalisen ulkona internet-asioista. Silti heillä on valta päättää verkon sääntelystä ja tulevaisuudesta.

”Kuinka voitte tehdä rahaa, jos käyttäjät eivät maksa palvelustanne?”, kysyi senaattori Hatch ja teki itsestään meemin. Zuckerbergin vastaus oli lakoninen ja sai rauhallisen robottimaisesti esiintyneet miljardöörin hymyilemään ensimmäisen kerran kuulemisen aikana. ”Senaattori, me näytämme mainoksia.”

Kysymys kysymyksen jälkeen osoitti, etteivät ennen sotaa syntyneet päättäjät tajunneet edes perusasioita verkosta, applikaatioista tai liiketoiminnasta internet-ympäristössä. Käyttäjätietoja keräävien cookieiden eli evästeiden olemassaolo oli monelle uusi asia ja palvelut menivät sekaisin: ”onko joku algoritmi joka lukee WhatsAppissa lähettämäni sähköpostit Facebookiin”.

Tilanne on pelottava ja huolestuttava, eikä se koske pelkästään Amerikkaa. Myös Suomessa ikääntyneet, internetiin haparoivan pelokkaasti suhtautuvat ihmiset päättävät asioista, joista eivät tajua edes perusteita.

Päättäjät pitäisi laittaa internet-koulutukseen. Kaikkien yli 50-vuotiaiden tulisi suorittaa internetin ajokortti, ja vasta tämän jälkeen he saisivat äänestää esimerkiksi tietoturvalaeista tai osallistua IT-järjestelmien kilpailutukseen.