Vain hölmö leikkii jenkkiä

Kun suomalaiset teknoyrittäjät puhuvat keskenään englantia, bisneksessä onnistuminen vaikeutuu.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Nousukausi on totta. Sen huomaa Facebookissa, kun kaverit ovat muuttuneet kansainvälisiksi.

Muutaman vuoden välein teknologia-alalla toimivat suomalaiset alkavat puhua internetissä englantia keskenään. Edellisen kerran ilmiö pisti silmään vuoden 2010 jälkeen, kun startup-huuma alkoi nousta. Piilaaksossa pistäytyminen teki poroista kalifornialaisia ja Facebook ja Twitter täyttyivät pinnallisista länsirannikkoläpistä ja ulkoa opetelluista muotimurjaisuista. Olihan tärkeää, että ne kaksi kaveripyynnön hyväksynyttä jenkkisijoittajaa näkivät, kuinka suomalainenkin voi olla inessä skenessä ja cool.

Taantuma sai meidät hetkeksi nöyrtymään. Jenkkiläppää netissä heittäviä pidettiin säälittävinä tai ainakin leuhkoina pelleinä.

Nyt taas mennään. Yrittäjä ”ottaa kantaa” teknotrendiin englanniksi, toinen suomalainen vastaa samalla kielellä ja kohta jo kasassa on kymmenien kommenttien ketju, jossa vierasta kieltä mongertavat ugrit esittävät itseään viisaampaa ja amerikkalaisempaa. Se oikea jenkki, jonka joku tuntee, ilmaisee hyväksyntänsä korkeintaan likettämällä.

Kyse on laajasta ilmiöstä, joka liittyy kansalliseen itsetuntoon ja oman kielen vähättelyyn. Kun Nokia oli nousukiidossa parikymmentä vuotta sitten, suomalaiset pakotettiin mongertamaan enkkua keskenään, koska jättiyhtiön virallinen kieli oli englanti. Keilaniemen palaverihuoneissa syntyi rallienglanti, koska vain mahdollisimman selkeällä suomiääntämyksellä ja simppeleillä sanoilla ja lauserakenteilla saatiin viesti perille sille kielihölmölle insinöörillekin. Suuressa firmassa ei ollut varaa väärinkäsityksiin.