Uusi lomaosakekupla?

Jos saat soiton yhtiöstä, joka tarjoaa sijoitusmahdollisuutta startupiin, laita luuri kiinni. Sijoita ennemmin serkkusi firmaan.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Vanha hokema on, että talouden kupla on puhkeamassa, kun taksikuskit jakavat sijoitusneuvoja. Väittämällä tarkoitetaan sitä, että kun tavalliset ihmiset alkavat työntää rahojaan ylikuumiin yhtiöihin ja kaikista meistä tulee pikarikastumista havittelevia sijoittajia, romahdus on oven takana.

Startup-maailma on todella pinnalla nyt Suomessa. Yksi selkeimpiä merkkejä huumasta ovat joukkorahoituspalvelut, joissa tavallisia kansalaisia houkutellaan laittamaan säästöjään kasvuyrityksiin.

Joukkorahoituksen lainsäädännön löysentämiseen on ollut kovia paineita ja asiaa käsiteltiin viimeksi minihallitusneuvotteluissa. Teknologiaväki on ollut lapsellisen yksimielistä vaatiessaan lainsäädännön höllentämistä ja joukkorahoituksen vapauttamista.

Ei tässä rahoitusmarkkinan demokratisoitumisessa mitään väärää ole. On hienoa, ettei enää muutama tähtisijoittaja päätä, mitkä firmat Suomessa menestyvät. Mutta voimmeko luottaa, että säästöjensä tuplaamisesta unelmoiva mummo tietää, mitä on tekemässä, kun hyppyritukka pitchaa prameissa tiloissa startupien kasvupotentiaalista? Emme voi.

Viime aikoina on startup-piireissä suurta hämmennystä aiheuttanut erityisesti Vauraus Suomi -niminen yhtiö, joka on turvautunut aggressiiviseen puhelinmyyntiin tavissijoittajia jahdatessaan. Yhtiö kertoi Helsingin Sanomissa keränneensä pääomaa jo 16 yritykselle kokonaissumman ollessa 18 miljoonaa euroa.  Siis tavallisten suomalaisten rahoja äärimmäisen riskin yrityksiin. Kuulostaa tutulta, eikö? Logiikka lähentelee 90-luvun lomaosakekauppiaita.