Urheilutoimittaja ja akateemiset äidit

Petteri Sihvosen kolumni akateemisista äideistä tuhoamassa huippu-urheilua oli järjetön.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Rion olympialaiset olivat suomalaisille valtava pettymys. Paitsi minulle. Ihan sama.

Nyt kisojen jälkeen moni kiukuttelee ja vaatii ”päitä vadeille”. Päitä oikeasti vadeille? Siis pitääkö urheilujohto teloittaa, kun saatiin liian vähän mitaleja?

Urheilutoimittaja Petteri Sihvonen löysi syyn huonoon menestykseen ”akateemisista äideistä”. Sihvonen väitti kolumnissaan, että juuri junioriurheilijoiden äidit ovat pilanneet Suomen huippu-urheilun. Koska koulutetut ja sanavalmiit äidit vaativat, että kaikkien lasten pitää saada pelata, emme saa mitaleita. Lapsia ei jaeta tarpeeksi rajusti voittajiin ja luusereihin.

Vaikka sinä Sihvonen yritit olla raju, olet täysin väärässä. Entisenä jääkiekkoilijana ja valmentajana varmaan muistat, että kiekkoleijonien menestys on ollut satumaista. Junnut toivat kaksi MM-kultaa ja miesten joukkue oli Pietarin kisoissa voittamaton ennen finaalia. Eikö äitien olisi pitänyt tuhota juuri jääkiekkomenestys, eikä niinkään yksilöurheilua, kuten vaikkapa keihäänheittoa, josta ne olympiamitalit on yleensä haettu?

Haluaisin todellakin nähdä sen ”pelisääntöpalaverin”, jossa ”akateemisesti koulutettu äiti” vaatii pohjanmaalaista keihäsvalmentajaa antamaan myös ”Jani-Petterille” kepin käteen. Kyllä se kuule niin on, että jos joku hullu lapsi haluaa kätensä vammauttaa marginaalilajissa, ei siinä äidin vaatimuksia tarvita. Suomi on täynnä vajaakäytöllä olevia urheilukenttiä, jonne saa mennä paiskomaan.