Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Unohda pelkät bitit ja palaa juurillesi

Blogit Hupparihörhö 15.12.2014 12:21
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Jos et ole vielä kuullut, pelkkien bittien kanssa puuhaaminen on todella out. Tämän päivän kovimmat startup-devaajat ja tuotenerot tekevät töitä atomien kanssa. Kovia sanoja ovat esimerkiksi Internet of Things eli koneiden internet, kaikenlaiset pikku gadgetit, kuten vaikkapa Tagsu, suomalaisen ohjelmistofirma Rakettitieteen läpästä lähtenyt kaulaan ripustettava digitaalinen pieni tekstinäyttö, josta on  kirjoitettu monissa maailman teknologiajulkaisuissa viime viikkoina.

Mutta jos haluat olla todella edelläkävijä – ja kukapa ei haluaisi – startupisi toimialan tulee olla mahdollisimman kaukana peliteollisuudesta tai kuluttajainternetistä. Aktiivisuusrannekkeista ja muusta health-sälästä puhumattakaan.

Miltäs tämä kuulostaa: ”Ohjelmisto on suunniteltu erityisesti kiimantarkkailuun ja hedelmällisyyden parantamiseen. Lukuisat ominaisuudet helpottavat päivittäistä tietojen käsittelyä ja keruuta…” Kiimaa! Juuri sitä tarvitaan ja sitä tulee tarkkailla.

Maaseudun startupit! Siellä on se sininen meri – tai itseasiassa pelto – jonne kaivataan kaikenlaista uutta ja kivaa.

Viime viikolla sain sähköpostia kiuruveteläiseltä Jussi Auviselta, joka kirjoitti: ”Suomen kilpailukyvystä puhuttaessa alueellisuus on mielestäni erittäin tärkeää, ja jos haluamme säilyttää tuottavan maaseudun, tarvitsee meidän olla maataloudessa yksinkertaisesti parempia kuin muiden.”

Nuoren yrittäjän yhteydenotto poiki hienon ketjun Hupparihörhön Facebook-sivuille. Joitain hyviä ihmisiä jo löytyikin. Koskenkorvalla on kehitetty peltokarttasovellus, joka säästää viljelijöiden aikaa ja hermoja.

”Todellakin ihmettelen miksi agristartupeja ei näy. Paljon olisi asioita joita tehostaa”, toteaa Peltolohkot.fi:n toinen kehittäjä Jaakko Koskenkorva Facebook-sivujen ketjussa.

Vielä lopuksi takaisin kiima-aiheeseen. Sehän meitä kiinnostaa. Kyseessä on nimittäin oikeasti kiinnostava sovellus. Sovelluksen sivulla todetaan: ”NaKa eli NautaKarja on kevyt ja helppokäyttöinen työkalu lehmähavaintojen organisointiin” ja ”NaKan perusversion avulla voi lisäksi organisoida navetan askareita ja töitä. Muistutukset ja eläinkohtaiset tehtävät voi säätää tilalle sopivaksi. Käytettävyydelle on annettu suuri arvo – yhdestä näkymästä näkee siemennettävät lehmät ja hiehot, eläinkohtaiset tehtävät, muistutukset ja nyt tehtävät siemennykset. Tieto esitetään johdonmukaisesti ja selkeästi. Myös värikoodeilla on iso merkitys; käyttäjä näkee heti, onko eläin tiine tai onko eläimellä ongelmia.”

How cool is that?