Tyttöpuhe pelottaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Eilen Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon sai Ilta-Sanomien Venäjä-asioihin erikoistunut toimittaja Arja Paananen. Kun voittaja nousi lavalle pitämään puhettaan, sävy oli leikkisä, välillä melkeinpä kikatteleva.

Pääasiassa meistä vaitonaisista miehistä koostuva yleisö kuunteli kiltisti, mutta väitän, että moni tunsi uhkaa ja jopa kauhua. Tyttöpuhe on nimittäin leviämässä pelottavalla tahdilla kaikkialle, myös toimituksiin, jopa silloin kun puhutaan niinkin miehisistä asioista kuin Venäjästä. Hui!

Tyttöpuhe on sitä, että pelleillään omien asioiden vakavuudella, vaihdellaan puheen rytmiä, venytetään sanoja ja ollaan muutenkin normaalisti, eikä kukaan tunne itseään uhatuksi. Eihän se käy! Kun on asia-asiasta kyse, pitää ääni pysyä tasaisena ja vitsit taskussa.

Eihän tähän ole totuttu! Ei käy!

Yksi pahimpia syyllisiä tyttöpuhe-epidemiaan on Yle Perjantain juontaja Rosa Kettumäki. Kun tämän 90-luvulla syntyneen naisen eteen istuu kuka tahansa nainen, kamerat näyttävät kuinka höpsöttely tarttuu. Haastateltavat avautuvat rankoistakin asioistaan vaarallisen rennosti. Eihän tähän ole totuttu! Ei käy!