Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Työn sankarit ovat tyhmiä

Blogit Hupparihörhö 8.1.2015 12:42
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Startup-maailmassa on tapana kehua työmäärillä. Moni yrityksen perustaja kertoo tehneensä 16 tuntisia päiviä, jotta voisi saavuttaa unelmansa. Eikä siinä vielä kaikki. Toinen nokittaa muuttaneensa metsään läppärinsä kanssa koodaamaan ja etsimään menestystä. En usko moisiin höpinöihin. Jos jotain olen 17 vuoden yrittäjäurani aikana oppinut, onnistumiset syntyvät sinnikkyydellä ja toiston sietämisellä – ja riittävällä määrällä muuta elämää.

Työn sankarin esittäminen on startup-uskonnon tauti. Kun jokainen kertoo tekevänsä muita enemmän hommia, vuorokaudesta loppuvat tunnit ja kaikki tuntevat olevansa laiskoja. Ahdistaa.

Olen itsekin tehnyt toisinaan valtavan pitkiä päiviä. Siis joitain jaksoja. Olen ollut joko niin innoissani, etten ole osannut lopettaa tai niin paniikissa, etten ole uskaltanut olla tekemättä liikaa duunia. Niskassani on ollut pelko mokaamisesta, itsensä häpäisemisestä tai pahimmillaan konkurssista.

Työhullujen ihannointi on narkomaanien palvontaa. Kuten kokaiinia ryystävillä nisteillä, aluksi kaikki tuntuu toimivan, mutta lopulta työn sankarin elimistö menee tilttiin. Yli-ihmisenä voi olla vain hetken. Siinä ei ole mitään hienoa.

Jotkut jopa kehuvat uhranneensa parisuhteen tai perheen yritysunelmaansa tavoitellessaan. Jokainen näitä taukkeja selkään taputtava on osa aikaamme vaivaavaa yliahkeruuden harhaa.

Nyt kerron mistä startup-duunailussa on oikeasti kyse. Kysymys on innostuksesta ja siitä, että työtunneiksi lasketaan myös se epämääräinen nettiselailu, löysästi omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvä sometus ja startup-kavereiden kanssa biletys ja muu oleilu ja intoilu. Kukaan ei pysty tekemään oikeita – tylsiä – töitä normimäärää enempää.

Se on ihan ok. Voit tulla toimistolle aamulla, tehdä töitä ahkerasti viiteen ja käyttää muun ajan todellisuuden tankkaamiseen. Elämiseen. Kiva tietysti jos kaveripiiriisi tai perheeseesi kuuluu muita hörhöjä, niin voit vapaa-ajallakin oppia jotain. Mutta älä kutsu sitä työn teoksi.

Työn tekeminen on sitä puuduttavaa hommaa, joka on tehtävä, jotta saadaan tuloksia.