Tuplasumma auttajille ja heti

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun ensihoitaja saapuu vakavalle onnettomuuspaikalle, kovimmin huutavat hoidetaan viimeiseksi. Huuto kertoo, että taistelu jatkuu, mutta hiljentyneet ovat kuolemassa.

Yrityksille on luvattu suoraa tukea noin 1,5 miljardia koronakriisistä selviytymiseen, mikä on hieno juttu ja tarpeellista. Monet maat ovat tukeneet enemmänkin.

1,5 miljardia on 1500 miljoonaa euroa. Jokainen miljoona on hitollisen paljon rahaa ja kun milli käytetään hyvin, sillä saadaan paljon hyvää aikaiseksi. Riippuu toki käyttötarkoituksesta: jos milli käytetään yrityksen ja sen tarjoamien työpaikkojen pelastamiseen, se on hyvä milli, mutta jos sillä varmistellaan osingonmaksukykyä ja se on haettu ”varmuuden vuoksi”, on milli pois sitä oikeasti tarvitsevalta. Tällöinkään ei hakijaa tule syyttää, vaan jakajaa, joka antaa miljoonia vain vahvoille yrityksille, koska on tottunut miettimään rahoitusta sijoituslogiikalla, mikä ei pandemiassa oikein päde.

Yritykset ovat huutaneet nyt pari kuukautta todella lujaa. Niin kova on ollut päättäjiin kohdistunut ulina ja paine, että satojen miljoonien jaosta päätettiin muutamassa viikossa tai jopa päivissä.

Kuntoutuksen, lastensuojelun, vanhustenhuollon, päihdehuollon, kehitysvammahuollon ja asumispalvelujen tuottajat ovat pulassa, kun tuloja ei ole