Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Tuleeko Facebookista kolmiulotteinen?

Blogit Hupparihörhö 26.3.2014 13:55
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Viime yönä Suomen aikaan teknologia- ja startup-maailma koki melkoisen yllätyksen. Facebook julkisti ostaneensa kolmiulotteista virtuaalilasiteknologiaa kehittävän Oculus VR -yhtiön kahdella miljardilla dollarilla.

Häh? Mistä tässä jälleen järjettömän suuressa kaupassa oli oikein kysymys? Onko Facebook muuttumassa kolmiulotteiseksi, tuleeko meidän tulevaisuudessa laittaa virtuaalikypärä päähämme, kun haluamme olla yhteyksissä kavereihimme?

”Tämä on uusi alusta kommunikoinnille”, selvensi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg Facebook-viestissään. ”Olemalla oikeasti läsnä, voit jakaa rajoittamattomasti tiloja ja kokemuksia ihmisten kanssa”, analysoi Zuckerberg.

Kuulostaa melko scifiltä, eikö? Kuvittelevatko ne siellä Facebookilla, että laittaisimme silmillemme reaalitodellisuuden hävittävän härvelin halutessamme möläyttää jotain kavereillemme tai kertoa, mitä söimme päivälliseksi? Ei kuulosta kovin todennäköiseltä.

Ehkä kyse ei olekaan siitä, että normaali facebookaaminen muuttuisi virtuaalisekoiluksi ihan lähivuosina.  Kenties kaupalla varmistettiin, että mikäli internetistä tulee vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua oikeasti kolmiulotteinen ja 15 vuoden päästä tunnemme jo virtuaalihajuja, Facebook on saanut osallistua kehitystyöhön alusta asti.

Miljardien arvoisella yhtiöllä on roopeankkamainen kassa ja se näyttää valinneen taktiikakseen huippuyhtiöiden ostelun uskomattomilla summilla. Sen rahat eivät ole loppumassa, joten se voi tehdä riskisijoituksia tulevaisuuteen.

Toinen vaihtoehto on, että Oculus VR:llä on laboratoriossaan kehitteillä joku uskomaton tuote, josta vain sisäpiiri tietää. Olisiko se vaikkapa Google-lasien kilpailija, kolmiulotteinen, silmälaseihin yhdistetty lisätaso reaalimaailmaa rikastuttamaan?

Facebook tietää paremmin kuin me tavikset, miltä tulevaisuus näyttää.