Tolkuton raporttinäytelmä

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

En ole taloustieteilijä, mutta esitän teorian (voin myös vilkaista): digitalisaatio ei tehnyt työstä tuottavaa, koska aloimme värkätä liikaa raportteja.

Asiantuntijoiden työ on loputonta raporttien tai powerpoint-esitysten väsäämistä. Suurin osa työajastamme palaa raporttien kanssa nysväämiseen ja yölläkin heräämme, kun mietimme, menivätkö sanamuodot 243-sivuisessa jaarituksessamme oikein.

Suurin osa työajastamme palaa raporttien kanssa nysväämiseen

Stressaamme hulluna, vaikkei kukaan edes lue laatimiamme jaarituksia. Kun Maailmanpankki (World Bank) tutki vuonna 2014, kuinka paljon sen raportteja ja tutkimuksia luetaan, löydös oli masentava: noin kolmasosaa huolella laadituista raporteista ei oltu ladattu kertaakaan, 87 prosenttiin ei ollut lainkaan viittauksia ja vain 13 prosenttia raporteista oli kerännyt yli 250 latauskertaa. Vaikka tuotosten tarkoitus oli vaikuttaa julkiseen keskusteluun.

Tee siis työtä, jolla ei ole tarkoitusta. Tulee mieleen, ettei hollantilainen tietokirjailija Rutger Bregman ollut kovinkaan väärässä todetessaan Helsingin Sanomille, että ”Ihmiset menevät vapaaehtoisesti vankiloihin, joita he kutsuvat toimistoiksi, kirjoittavat raportteja, joita kukaan ei lue, lähettävät sähköposteja ihmisille, joista eivät pidä ja selaavat välillä Facebookia.”