Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Toimistohiiret fantasioivat kidutuksesta

Blogit Hupparihörhö 17.1.2015 17:46
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Aina toisinaan sitä luulee elävänsä sivistysvaltiossa. Kunnes taas kerran huomaa Facebook-kavereidensa jakaneen lynkkauslinkkejä, joissa kerrotaan tarkat tiedot seksuaalirikollisista.

”Pikkulapsien Raakalaismaiset Hyväksikäyttäjät Nyt Tietoineen ja Kuvineen Julki!!
Tiedot ja kuvat on tupla tarkistettu naapureilta ja tutuilta joten kenenkään kukkahatun on turha nostaa karvoja pystyyn….” huusi sosiaalinen media tänä aamuna.

”Mitä vittua??!!”-lehdeksi itseään kutsuvat matalaotsainen verkkojulkaisu julkaisi tällä viikolla Pirkanmaalla tuomittujen seksuaalirikollisten valokuvat ja henkilötiedot. Oli vaikea keksiä muuta pointtia artikkeliin kuin lynkkaukseen yllyttäminen. En suosittele jutun googlaamista, enkä tietenkään linkkaa sitä tähän.

Suhtautumisemme pedofiileihin ja seksuaalirikollisiin on paljastavaa. Teot ovat inhottavimpia rikoksia mitä moni voi kuvitella, ja sosiaalisen median kommentit paljastavat, kuinka moni meistä on valmis lynkkaamaan, kun saa siihen luvan.

”Jos vain pääsisin samaan huoneeseen tekijöiden ja hitsipillin kanssa, niin…” aloittaa moni tavallista porvarielämää lusiva kidutusfantasiansa kuvailun sosiaalisen median kommenttiketjuissa. Kaikki pyöreäposkiset toimistohiiret myös tuntuvat tietävän, kuinka vankiloissa seksuaalirikollisia hakataan ja rangaistaan, koska he ovat pohjasakkaa.

Halu kostoon, väkivaltaan ja jopa kastraatioon, kidutukseen ja niskalaukauksiin on pelottavan monella meistä aivan pinnan alla. En tiedä onko ajatukset hankittu väkivaltaelokuvista vai pohjautuvatko ne todelliseen haluun satuttaa ihmistä, joka pelkää ja jonka kaikki ihmisarvo jopa vankien keskuudessa on viety.

Armon tai sovituksen ajatuksia ei ole. Pedofiilia ei tarvitse tippaakaan ymmärtää, hän edustaa absoluuttista pahaa, ali-ihmistä, joka tulisi poistaa elävien kirjoista hitaasti kiduttamalla. Rikollisen henkilöhistoria ei kiinnosta, vaikka monen seksuaalirikollisen taustalla on kauhea lapsuus ja vuosia jatkunutta hyväksikäyttöä.

Haluan uskoa, että kommentoijat eivät oikeasti halua kiduttaa pedofiileja, että he vain leikkivät ajatuksella. Että he tosipaikan tullen tajuaisivat, että väkivalta on puhtaasti oksettavaa ja omankädenoikeus johtaa lopulta tyhmimpien ja voimakkaimpien ylivaltaan, jossa kaikki häviävät.

Mutta silti on kysyttävä: Eikö näitä nettikoviksia pitäisi syyttää laittomista uhkauksista? Miksi ei?