Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suvaitsevaisuus on laiskuutta

Blogit Hupparihörhö 11.5.2015 13:37
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Suurin osa ihmisistä on pelkureita. Heillä ei ole mielipiteitä, koska he eivät uskalla suututtaa ketään.

On turvallisimpaa olla laimea tyyppi, joka kutsuu itseään suvaitsevaiseksi, kuin tulisielunen taistelija, joka joutuu kahnauksiin väärämielisten kanssa.

Ihmisten laimeus ja pelokkuus näkyy sosiaalisessa mediassa. Facebookissa tai Twitterissä jaetaan turvallista tylsyyttä, joka ei ärsytä ketään, muttei herätä myöskään mitään reaktioita. Korkeintaan pikkuriikkisen kateutta, kun taas on kaveri syönyt hyvin, ja äidistään ja lapsistaankin näyttää tykkäävän.

Tarvitsemme lisää tappeluja someen. Kuinka kukaan voi muodostaa asioista oikeaa mielipidettä, jos typerät lausunnot jäävät rankaisematta? Kuinka kukaan voi kutsua itseään persoonaksi, jos ei ole ikinä hankkinut vihamiehiä puolustamalla mielipiteitään.

Ja jottei jää epäselväksi: Tottakai suvaitsevaisuus on yksi tärkeimmistä arvoista demokraattisessa yhteiskunnassa. Tullaksemme toimeen, on meidän annettava muiden olla kuten tykkäävät. Kunhan eivät ole pahoja. Pahiksia kohtaan tulee olla armoton.

Todelliseksi suvakiksi nousee vasta, kun tietää mitä mieltä itse on asioista. Ja jättää tietoisesti väärämielisen rauhaan.

Vähän sama kuin väkivallassa. Todellinen pasifisti osaa tapella. Mutta siitä huolimatta poistuu paikalta, kun rähinä on alkamassa. Kun tietoisesti jättää käyttämättä väkivaltaa – jota siis osaa – on tuhat kertaa rohkeampi kuin se, joka karkaa, koska saisi varmasti turpiinsa.

Kysymys on vaihtoehdoista ja valinnoista.