Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suuryritysten haukkuminen ei auta ketään

Blogit Hupparihörhö 24.2.2016 13:58
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime aikoina on ollut muodikasta haukkua perinteisiä yrityksiä. Olen syyllistynyt tähän itsekin, hehkutellut startupien autuutta ja varoitellut, kuinka ketterät pikkufirmat tulevat kaatamaan jättiläiset, kuten vaikkapa metsä- tai metalliteollisuuden suuryritykset.

Kolmen vuoden konsulttipuuhailu suuryritysten kanssa on kuitenkin pakottanut minut luopumaan ennakkoluuloistani. Ikävä kyllä. Olisi paljon kivempaa edustaa uutta maailmaa ja toivoa vanhan tuhoa tulevaisuuden tieltä.

Pari viikkoa sitten juttelin yhden jättifirman johtajan kanssa, joka kertoi kyllästyneensä tutkijoihin ja pikkufirmojen neropatteihin, jotka tulevat kertomaan hänen miljardeja vaihtavan yrityksensä olevan jäykkä, vanhanaikainen ja matalan jalostusasteen tuotteisiin panostava. Vaikka tämä johtaja toki myöntää, että perinteisessä korporaatiossa on valtavasti kehitettävää, häntä väsyttää kuunnella samaa laulua hippien suusta, jotka eivät edes tiedä, että tämänkin yhtiön tuotekehitysbudjetista suurin osa menee nykyään täysin uusien tuotteiden kehittämiseen.