Suoratoistopalveluiden verikekkerit

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Mikä meitä vaivaa? Miksi haluamme katsoa raakaa, laadukasta väkivaltaa amerikkalaista suoratoistopalveluista kuten Netflixistä ja HBO:lta? Miksi myös suomalaisissa nordic noir -kopioissa eli taidefiltterin läpi kuvatuissa monotonisesti laahaavissa dekkarisarjoissa metsähaudasta löytyy aina nuoren, kuvankauniin naisen ruumis, jonka mädäntymistä esitellään lähikuvissa?

Aloitin eilen katsomaan HBO:n kehuttua Westworld-sarjaa ja jäin koukkuun heti. Asetelma on mahtava ja herkullinen tällaiselle scifi-fanille, joka miettii työkseen keinoälyä ja kirjoittaa.

Westworld sijoittuu villin lännen -teemaiseen, rikkaille suunnattuun huvipuistoon, jossa androidit eli mekaaniset ihmiset esittävät 1800-luvun lopun asukkaita ja ovat niin aidoksi rakennettuja, ettei heitä voi erottaa pelaajista, eli oikeista ihmisistä, jotka seikkailevat heille luodussa maailmassa. Sarjan juju piilee siinä, että pelaajat voivat tehdä androideille mitä kauheuksia tahansa, mutta androidit eivät voi vahingoittaa ihmisiä. Ja voi veljet, kyllä siellä sikaillaan. Katsoja altistetaan mitää raaimmalle väkivallalle, kidutukselle ja verisimmille lähikuville. Hyviksille käy aina huonosti ja sarjan coolein tyyppi on Ed Harrisin esittämä ”Man in Black”, veteraanipelaaja, joka on puhdas sadisti.

Katsottuani eilen illalla ja yöllä muutaman jakson sarjasta, Westworldin maailma tunkeutui uniini ja heräsin tunteeseen, mikä ei ollut miellyttävä. Inhosin puutunutta mieltäni, joka kaipasi takaisin upeasti tehtyyn väkivaltafantasiaan, jossa tapahtuu rajuja asioita nopealla tahdilla.

Sama homma hittisarja Game of Thronesin kanssa. Meidät katsojat vietellään rakastumaan hahmoihin, jotka tapetaan yllättävästi ja verisesti. Välillä raiskataan. Mutta kauheuksien lisäksi näemme upeasti rakennetun fantasiamaailman, hienoja juonenkäänteitä ja mahtavaa näyttelijäntyötä.