Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suomi ei ole Oy

Blogit Hupparihörhö 13.5.2016 06:47
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Osakeyhtiön tehtävä ei ole työllistää. Sen tehtävä ei ole myöskään pitää työntekijöistä erityisen hyvää huolta.

Osakeyhtiön tehtävä on pärjätä toisille osakeyhtiöille kovassa kilpailussa, jossa jokainen ylimääräinen kulu – kuten tuottamaton tai huono työntekijä – on riski. Jos kuluja kertyy liikaa, osakeyhtiö kaatuu, koska sen kilpailijat ovat sitä parempia ja tuottavat pienemmillä kuluilla parempaa tavaraa tai palvelua.

Osakeyhtiössä ihmiset voidaan jakaa kahteen luokkaan: tuottoihin ja kuluihin. Kuten Jari Sarasvuo jo totesi 90-luvun  bisnesoppaassaan: ”Jos et ole tuotto, olet kulu.” Tuottoja pitää lisätä, kuluja irtisanoa.

Osakeyhtiön velvollisuus osakkeenomistajia kohtaan on päästä eroon kuluista ja lisätä tuottoja.

Valtio ei ole osakeyhtiö. Jos Suomi olisi Oy, täällä olisi valtavasti ihmisiä, jotka pitäisi poistaa taseesta, koska he ovat kuluja.

Valtion tärkein tehtävä on pitää meistä huolta. Ihmisestä, joka ei pärjää, pitää saada tulla kulu. Jos näin ei olisi, kukaan meistä ei uskaltaisi perustaa firmaa, koska epäonnistuminen johtaisi likvidointiin. Kansantalous romahtaisi, koska pelkäisimme liikaa.

Jos Suomi olisi Oy, olisi viisainta pysyä sisätiloissa, joissa on pehmeät seinät ja mahdollisuus etätöihin. Ulkona nimittäin voi joutua onnettomuuksiin, kohdata väärää seuraa tai saada taudin. Ja muuttua siis kuluksi.

Valtion tehtävä on taata vakaa ympäristö, jossa riskinotto ei ole hulluutta, jossa jokaisella ihmisellä on arvo, tuottavuudesta huolimatta. Valtion tehtävä on tehdä meistä rohkeita ja rakastavia. Sitä on hyvinvointivaltio.

Joten voitteko nyt sekä siellä oikealla että vasemmalla heivata nämä ”Oy Suomi Ab” -läpät jo helvettiin?

Suomi ei ole Oy.