Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Suljetaan nettilehtien kommenttiosiot

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 26.8.2015 09:44
Verkkolehtien kommentointimahdollisuus pitää lopettaa. Artikkeleiden, juttujen ja kolumnien alta löytyy nykyään pelkkää saastaa. Kommenttiosioiden alkuperäinen tarkoitus oli tuoda uusia näkökulmia toimittajien juttuihin ja tehdä viestinnästä moniäänistä. 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun virityksiss...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Yhdyn täysin Samin mielipiteeseen. Vapaa kommentointi on lopetettava. Esimerkiksi MTV:n nettiuutisten kommentit ovat lähes kokonaan tyhjää huutelua. Siihen joukkoon asialliset mielipiteet hukkuvat täysin. Lisäksi siellä meuhkaavat päivä päivältä yhä räikeämpiä sanankäänteitä viljelevät venäjämieliset trollit, jotka 24 tuntia vuorokaudessa dominoivat poliittisluonteisia uutisia ja tunkevat lisäksi propagandansa muihinkin uutisiin.

Eilen mielestäni vihonviimeinen raja oli saavutettu, kun trolli agitoi mielipidettä Suomen ”lahtarihallitusta” vastaan. Jo aikaisemmin protestoin heidän ”riistohallitus”-nimittelyään, mutta sitä pidettiin vielä hyväksyttävänä. Nyt onneksi selvä luokkasotaterminologian käyttöönotto onneksi johti tiettyjen uutisten kommentoinnin sulkemiseen.

Sananvapautta on alettu väärinäyttää kommentoinnissa niin laajamittaisesti, että sitä pitää suitsia. Se ei olisi sananvapauden rajoittamista, sillä yleisten oikeusperiaatteiden mukaisesti vapauden tai oikeuden väärinkäyttö on tuomittavaa ja johtaa tilanteen palauttamiseen sellaiseksi kuin se oli ennen väärinkäyttöä. Vielä tärkeämmäksi väärinkäytön rajoittaminen tulee, jos sillä torjutaan vieraan valtion Suomen valtiovaltaa vastaan käymää informaatiosotaa.

MInusta tuo kehitys on hyvin suotavaa. Mitä hullummaksi nettimelskaus menee, sitä lähempänä on se päivä kun sille tulee joku iso vastavoima ja maailma taas kehittyy hitusen. Tuskin ihmisen alkuaikoina luolissa käyttäytyminen kovin hienovaraista on ollut, naapuri on voitu vaikka syödä. Mutta jossain tulee sitten se raja luolamiestavoillekin ja yhteisö kehittää sosiaalisen kontrollin. Kielloilla sosiaalista kontrollia ei kehity, se lähtee yhteisöstä omaehtoisesti sisältä.

Tosin minä en kylläkään ole lukenut tiettyjen lehtien (=lehdet jotka sallivat fb-kommentoinnin) kommenttiosoita vuosikausiin. Jostain syystä joissakin lehdissä sitten taas kommentointi on ihan järkevää, kuten esimerkiksi Turun Sanomissa, toki se on ennakkomoderoitu.

”Sananvapautta on alettu väärikäyttää kommentoinnissa niin laajamittaisesti, että sitä pitää suitsia”

Kuulostaa hurjalta, sananvapauden rajoittamista perustellaan ”väärillä” mielipiteillä.

Miten sananvapautta voi väärinkäyttää? Sananvapautta voi rajoittaa ja estää. Sananvapautta voi vaalia ja toivoa, että saisi puhua vapaasti.

Jos suomalaisessa blogissa käydään sananvapautta vastaan, maailmankirjat ovat sekaisin.

Arvostusta nauttivat mediat, voivat ”ennakkomoderoinnilla” suodattaat hämärähekit. Tosin moderoinnilla voi olla ohjaava merkitys, minkälaiset mielipiteet pääsevät läpi (ennakkosensuuri).

Maksumuuri voi olla hyvä rajoittava tekijä. Vain tilaaja saa kommentoida. Hänen tilaajatietonsa ovat lehden tiedossa, joten jos ko tyyppi alkaa trollata, voidaan hänet sulkea ulos.

Ehkäpä sananvapauden väärinkäyttö tarkoittaa enemmänkin sitä että palstoja käytetään suoranaiseen propagandaan ja asioiden vääristelyyn, eli siis valehteluun. Se ei varmaan ole sananvapauden tarkoitus, eikä sananvapaus muutenkaan tarkoita sitä että jokaisen median pitäisi julkaista jokainen mielipide.

Per:
Totta kai sananvapautta kuten lakejakin, joihin se on rinnastettavissa, on tietyissä tilanteissa mahdollista käyttää väärin. Siksi oikeuden väärinkäytön kielto kuuluu myös EU-oikeuden yleisiin oikeusperiaatteisiin. Joitakin tilanteita varten sananvapauden väärinkäytölle on luotu ihan rikosoikeudellisiakin määritelmiä, esimerkkinä vaikkapa yllyttäminen laittomaan tekoon. Sananvapauskaan ei siis ole rajaton, vaikkakin tuo raja on joskus hankala määrittää.

Sananvapauden väärinkäytön estäminen ei ole sananvapautta vastaan käymistä. Ei voida esimerkiksi ajatella, että uutissivuston tulee sananvapauden nimissä edelleen ylläpitää kommentointimahdollisuutta, vaikka sillä ei nykymuodossaan olisi enää ollenkaan uutisia syventävää roolia vaan se olisi käytännössä huonotapainen huutelupalsta tai että se olisi otettu jonkin ulkopuolisen tahon tarkoitusperien edistämisen välineeksi.

Moderointi on käypä väline pitämään asiattomat kirjoittajat sivussa. Siinä tosin ei voi tietää onko sananvapaus asialliselta osin täydessä arvossaan vai ei. Se on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto kuin nykyinen monessa tapauksessa asiaton huutelu. Joka tapauksessa silloin itse asiaan liittyvät kommentit pääsevät läpi. Nyt ne tahtovat hukkua roskaan.

No en ihmettele tuota vihervassarimamutusmökää, sehän on lehden sisältöön liittyvää keskustelua. Ei se kommentointi ollut mitenkään epäasiallista; kukin keskustelee oman ajattelu -ja ilmaisukykynsä rajoissa. Ei mun mielestä tyhmyyden perusteella voi viedä keskusteluoikeutta. Olen samaa mieltä SKn kanssa trollaamisesta yms. Netissä pitää olla kohtelias. Mutta, mutta…jos ei kestä kommenttiosioita, pitää joko lopettaa bloggaaminen tai olla lukematta niitä kommentteja. Ja siinäkin olen SKn hengenheimolainen, että munkin mielestä oma mielipide on paras.

Aiheesta on käyty keskustelua myös Uudessa Suomessa tässä Irma Hirsjärven blogissa: http://ipa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201055-paatoimittajat-ottakaa-vihdoin-yhteinen-vastuu-%E2%80%93-sulkekaa-kloaakit

Usarin päätoimittajana olen vähän niin kuin osallinen, ja kommentoin siellä näin:

”Kyllä kai ne pahimmat kotimaisetkin älyttömyydet ilmestyvät tänä päivänä nimeltä mainitsemattomiin kansainvälisiin some-palveluihin. Ne eivät ota journalistista vastuuta eikä oikein muutakaan vastuuta juuri mistään.

Rahaa ne tekevät, kun ei ole sisältöön liittyviä henkilökuluja toisin kuin ammattimaisilla sisällöntuotantotaloilla kaikkialla maailmassa. Julkisen palvelun yleisradioyhtiöt ohjaavat niihin kilvan kansalaisia, myös tämä meidän kotimainen.

Uudelle Suomelle fiksu sisältö on kunnia-asia. Meidän toimituksemme tekee aktiivista sisältötyötä myös täällä blogeissa. Jos bloggaaja tai muut havaitsevat asiattomuuksia, niistä kannattaa ilmoittaa meille napilla, joka löytyy blogiavausten ja kommenttien yhteydestä.”

Linkki kommenttiin ja blogin keskusteluun: http://ipa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201055-paatoimittajat-ottakaa-vihdoin-yhteinen-vastuu-%E2%80%93-sulkekaa-kloaakit#comment-3083856