Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Startupit – pahan ruumiillistuma

Blogit Hupparihörhö 29.12.2014 10:45
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Vuonna 2014 startupeista tuli vihdoin merkityksellisiä. Mediahumanistit huolestuivat uudenlaisista yrityksistä. Ja se on hyvä se.

Lopullisesti startup-maailman epäilyttävyys paljastui, kun Slush-konferenssista tuli liian suosittu. Yli 14 000 henkeä Messukeskukseen houkutellut kasvuyritystapahtuma koettiin läpeensä kaupalliseksi ja pahaksi, varsinkin kun liput maksoivat hipeille liikaa, eikä vanhan pressin edustajia kumarreltu. Mitä nämä valopäät täällä puuhailivat? Jotain ilkeää, humanistin päänmenoksi, ihan varmaan, kuulkaa.

On oltava kriittinen, kun ei ymmärrä.

Slushin jälkeen jokainen itseään muita hienompana pitävä kolumnisti kirjoitti Slushista kriittisesti. Kaiken maailman rubenstillerit ja muut henkiset ylioppilaslehtiläiset kertoivat lukijoilleen, että Slush on pinnallinen ja startupit väärässä.

Viimeksi tänään kielentutkija Janne Saarikivi kirjoitti hesarissa kuulleensa Jorma Ollilan ”tiettävästi ohjeistaneen”, että kasvuyrittäjän pitää lukea hieman mutta ei liikaa, muuten ihmisestä tulee ”akateeminen”. Ja sepäs oli Slushista ja startupeista tiettävästi vain lehdistä lukeneesta Saarikivestä törkeää.

Varsinkin tämän vuoden loppupuolella ovat perinteiset mediat täyttyneet puolirasistisesta yleistysmölystä, jonka taustaoletuksena on ollut, että startupeista innostuneet ihmiset ovat noloja ja väärässä.

Varsinkin rahasta innostumisen on nähty edustavan pahuutta. Vaikka startupeissa on kyse uudenlaisesta suhtautumisesta mammonaan, pääoman valjastamisesta muutoksen vauhdittajaksi. Vanhanmallinen rahan haaliminen kun ei ole enää vuosiin ollut viileää.

Onhan se kamalaa. Startup-nuoret tulevat ja vievät sen kaiken aidon ja tunkkaisen, jota me humanistit olemme suojelleet vuosisatoja. Väittävät kaiken olevan helppoa. Jättävät minut yksin. Minun merkitykseni entisestään vähenee.

Nykyaika on väärin. Innostus on väärin. Ainakin väärä innostus. Digi-innostus.

Ai kuinka rakastan tätä startupien kritisoimisen aaltoa. Se tarkoittaa, että startupeilla on merkitystä. Että ne koetaan vaarallisiksi.

Ja koska kyse on median muoti-ilmiöstä, kohta into länkyttämiseen laimenee. Ja voidaan jatkaa hommia niin kuin ennenkin.

On nimittäin niin, että tiettävästi monet ruikuttajat haluaisivat startup-maailmaan mukaan. Mutta heitä ei oteta.