Se on itsestä kiinni -harha ja vaahtokarkkitesti

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kovaa, yksilökeskeistä yhteiskuntaa ihannoivat ihmiset – joita myös joskus uusliberalisteiksi haukutaan – uskovat vapaasti yhteen suurimmista harhoista, mikä tätä tarinallistettua, voittajia korostavaa aikaa vaivaa. Harhan nimi on ”se on itsestä kiinni”.

Se on itsestä kiinni -harhan vallassa voi helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu neuvoa perintätoimistojen pihdeissä kituvia  Twitterissä, että laskut kannattaa maksaa ajoissa, ettei joudu vaikeuksiin.

Se on itsestä kiinni -harhaisena voi myös hehkuttaa tyytyväisenä näin kevätjuhlapäivänä terttunsa menestystä ja stipendiä, joka on saavutettu koko lukuvuoden kestäneellä valmennuksella, lahjonnalla ja painostuksella. Ja tasaisen rakkauden ilmapiirillä, johon taloudellisesti vakaa perhe pystyy.

Se on itsestä kiinni -jengin lempimyyteistä on Vaahtokarkkitesti, jonka perusteella voi päätellä lapsen menestyksen tulevaisuudessa. 70-luvun alussa Stanfordin yliopistossa testattiin lapsia jättämällä heidät yksin vaahtokarkin kanssa. Houkutuksen kanssa kahden jääville tenaville todettiin, että jos jaksat odottaa 15 minuuttia, saat toisen vaahtokarkin. Tässä inspiraatiopopularisoija Michio Kaku kertoo testistä haastattelussa.

Kun lasten elämää sitten seurattiin pidemmän aikaa, tutkijat huomasivat, että ne jotka olivat jaksaneet odottaa, pärjäsivät elämässään paremmin. Kärsivällisyys siis kertoi, tuleeko lapsi menestymään.