Salaiset sanasepot puolueiden takana

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tiesitkö, että poliittiset spin doctorit operoivat kielen tasolla? Että puolueiden takana operoi kielitieteilijöitä ja muita sanaseppoja, jotka kehittävät uusia termejä, tiivistävät viestintää ja vaikuttavat näin äänestäjiin ovelasti? Suomessa tässä ovat kunnostautuneet erityisesti perussuomalaiset. Perinteiset puolueet eivät yleensä näitä menetelmiä osaa käyttää.

Olen viime aikoina päntännyt poliittista retoriikkaa ja kehystämistä (englanniksi framing). Kehystäminen on termien tai hokemien valjastamista oman poliittisen päämäärän edistäjiksi.

Mitä höpötän? Puhun sanoista haittamaahanmuutto, islamisaatio, vihervasemmistolainen, ilmastopaniikki tai jopa kestävyysvaje tai ”velaksi eläminen”. Jokaisella on voimakas mielikuva mitä edellä mainitut termit tarkoittavat, yleensä jotain kiukkua nostattavaa.

Kaupalliselta puolelta ”halpuuttaminen” on erinomainen esimerkki termillä kehystämisestä: siinä yhdellä sanalla juurrutetaan kuluttajille mielikuva tietyn ketjun kauppojen määrätietoisesta hintojen alentamisesta. Vihasin aluksi sitä sanaa, nyt se ei enää aiheuta mitään tunteita, koska se on uponnut ihon alle. Muuttunut normaaliksi.

Kehystäminen on termien tai hokemien valjastamista oman poliittisen päämäärän edistäjiksi