Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Saatan olla natsi

Blogit Hupparihörhö 15.5.2017 10:59
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Olen vapaan liikkuvuuden kannattaja. Mielestäni jokaisella maapallon ihmisellä tulisi olla oikeus liikkua paremman elintason ja elämän perässä valtioiden rajoista välittämättä.

Silti saatan olla natsi.

Mielestäni Helsingin Rautatientorilla möykkäävät ja uhkaavasti elehtivät Ilja Janitskinin kannattajat ovat kuvottavia ja heidän argumenttinsa maahanmuuttajia vastaan ovat rasistisia. Olen onnellinen uutisesta, että heidät häädetään. Se vastapäinen leiri, jossa vastustetaan pakkopalautuksia on mielestäni tarpeellinen.

Silti saatan olla natsi.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa Pirkko Saisio, tunnettu aktivisti ja ihmisoikeuksien puolustaja, kertoi alkaneensa epäillä ”punavihreää kuplaa”. Artikkelissa rinnastetaan – joko Saision toimesta tai toimittajan tulkitsemana – Rautatientorin kaksi leiriä ja annetaan ymmärtää niiden kuvaavan kahta ääripäätä. Hirvittävä virhe siis Saisiolta tai todennäköisemmin toimittajalta.

Artikkelin ilmestyttyä somevirtani täyttyi vihasta Saisiota kohtaan. Jo termi ”punavihreä kupla”, jota artikkelissa käytettiin, oli myönnytys rasisteille, naurettava yleistys ja väärin sanottu. Vihastuneet olivat toki oikeassa. Termi on todella kulahtanut ja tehoton. Mutta ei sen nyt raivoa pitäisi nostaa?

Saisio oli vähintään natsi. Tai ainakin fasistien ymmärtäjä.

Saision pointti oli, että keskustelu maahanmuuttoasioista on loppunut kokonaan.

”Nykyään on ihmisiä, joille käsitteiden tarkka määritteleminen tuntuu tärkeämmältä kuin ajatustenvaihto, ja sitten on toisia, joille keskustelu on pelkkää tunnepitoista ryöpsähtelyä”, Saisio totesi.

Tänään sota Saisiota vastaan jatkui Helsingin Sanomien sivuilla. Opiskelija ja aktivisti Riikka Yrttiaho kertoi Saision menneen ”populistien ansaan” ja opetti 68-vuotiasta kirjailijaa, ettei äärioikeiston kanssa voi keskustella.

Yrttiaho rinnasti Rautatientorin rasistit vs aktivistit -ottelun koko suomalaiseen keskusteluun maahanmuutosta: ”Toisella puolella ovat ne, jotka haluavat rajoittaa toisten ihmisten elämää tai oikeutta turvaan. Ne, jotka pilkkaavat muslimilapsia ja halventavat kaikkia, jotka eivät ole valkoihoisia suomalaisia miehiä. Ne, jotka sosiaalisessa mediassa iloitsevat erivärisen ihmisen kuolemasta. Toisella puolella ovat ihmiset, jotka haluavat elää rauhassa. Ihmiset, jotka ovat sen ansainneet, kuten jokainen meistä. Keskitien ja hiljaisuuden valitsevat ihmiset ovat aina olleet niitä, jotka ovat mahdollistaneet sorron ja kärsimyksen.”

Ei siinä mitään. Jos tilanne on tämä, olen ollut väärässä. Kuten Saisiokin.

On ilmeisesti oikein rinnastaa Rautatientorille syrjäytynyt dorkalauma telttoineen jokaiseen, joka uskaltaa pohtia maahanmuuttoa hiukankaan kriittisesti.

Ja siis vaikka olen vapaan liikkuvuuden kannalla, olen monen mielestä ilmeisesti natsi. Koska mielestäni humanitääristä suojelua tarvitsevat pitää laittaa pakolaisasioissa etusijalle. Heille pitää tarjota kaikki se apu, mitä hyvinvointivaltiomme voi tarjota, lämpöä, ravintoa ja terapiaa. Eikä heiltä tule odottaa takaisinmaksua. On velvollisuutemme auttaa ja olla pyyteettömiä.

Elintason perässä Suomeen tulijoilta taas tulee edellyttää aloitteellisuutta ja jopa pärjäämistä.

Siksi saatan olla natsi.