Saako köyhä tehdä pimeää työtä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kävin aamulla parturissa. Jälki oli hyvää ja lysti maksoi kymmenen euroa. Parturiliike oli ylpeydellä pidetty ja siisti.

Miten moinen oli mahdollista? Helsingissä on paljon maahanmuuttajamiesten perustamia parturiliikkeitä, joissa tukka leikataan 10-12 euron hintaan. Käyn niissä säännöllisesti. Onhan monissa Lähi-Idän maissa miesten kauneuskulttuuri pidemmällä kuin Suomessa, joten ammattitaitoa hiusmuotoiluun löytyy.

Maksoin leikkuun käteisellä, enkä pyytänyt kuittia. Voin vain arvailla, maksaako tämä yksinyrittäjä kaikki lakisääteiset maksut jokaisesta roposesta, joka hänen kassaansa kilahtaa. Mutta onko sillä kamalasti väliä?

Maahanmuuttajien on tutkitusti vaikea työllistyä Suomessa ja aivan liian moni jää sosiaaliturvan varaan. Vaikka parturi, uber-kuski tai vaikkapa pizzeriayrittäjä jättää tuloistaan osan ilmoittamatta, kumpi on yhteiskunnalle edullisempi diili: maksaa joutenolosta syrjäytyvälle ihmiselle vähintään 650 euroa kuussa vai menettää muutama satanen vero-, vakuutus ja muita tuloja ja pitää porukka aktiivisena? En ehtinyt etsiä tästä aiheesta tutkimuksia, mutta toivon makrotaloustieteilijöiden kommentoivan pohdintaani.

Köyhällä on suurempi moraalinen oikeus vilunkipeliin