Robottien tekemää ruokaa

Einekset voittavat kotiruoan. Makuelämysten optimointi millilitrojen tarkkuudella on mahtavaa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ostettiin jouluksi teollinen kinkku.  Sellainen tehtaassa valmistettu ilmatiiviisti pakattu möhkäle. Oli aivan taivaallista.

Siitä tulikin mieleeni, että löytyisiköhän maailmasta paikka luksusluokan eineksille?

Miksi me palvomme käsin väsättyä ruokaa, jos vaihtoehtona on teollisesti valmistetun ravinnon tasainen laatu ja pitkäkestoinen tuotekehitys? Eivät kaikkien mummot tai äidit tee hyvää ruokaa. Monen kotikokin pöperöt häviävät maussa Saarioisen, Snellmannin tai Kokkikartanon valmisruoille.

Jos einesten arvostusta nostettaisiin, voitaisiin palkata huippukokkeja ohjelmoimaan ruuanlaittorobotteja, optimoimaan makuelämyksiä millilitrojen tarkkuudella. Luulisi olevan motivoivaa puuhaa, kun yhden annoksen säätämisen sijaan voisi vaikuttaa satojen tuhansien ruokailunautintoon, eikö?

Robottien aikakaudella käsityö on muutenkin ihan yliarvostettua. En minä ainakaan haluaisi autoni olevan käsityönä tehty, virheiden mahdollisuus on ihmistyössä liian suuri. Sama ruoka-asioissa.