Ranskan seuraava presidentti on Marine Le Pen

Perinteisten puolueiden on hurmattava kansa puolelleen populisteja tehokkaammin sosiaalisessa mediassa. Muuten käy kylmästi.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Ensin tuli Brexit. Yllätyksenä, katastrofina. Sitten Trump valittiin USA:n presidentiksi. Taas kamalana pommina meille vapaamielisille ja sivistyneille ihmisille.

Mutta onko oikeistopopulismin ja maahanmuuttovastaisuuden voittokulku oikeasti yllätys? Itseasiassa ei ole, ainakaan meille sosiaalisen median dataa analysoiville nörteille. Me näimme Trumpin voittavan jo kuukausia sitten. Mutta emme kertoneet kenellekään.

On pakko tunnustaa. Hävettää. Päätyöni nimittäin on kehittää Underhood-nimistä mainepalvelua, joka tutkii yritysten ja brändien internet-näkyvyyttä ja erityisesti vuorovaikutusta yleisön kanssa. Jo kaksi kuukautta sitten Donald Trump nousi etusivullemme kummittelemaan. Trumpin vuorovaikutus yleisön kanssa oli Hillary Clintonia parempi, mikä näkyi maineluvuissa.

Mikä oli reaktiomme Trumpin suosion paljastumiseen? Poistimme poliitikot hetkeksi kokonaan Underhoodista. Emme halunneet epämiellyttävästi esiintyvää Trumpia pilaamaan seksikästä startup-brändiämme. Kuvittelimme myös, että piilottamalla Trumpin suosion, voisimme lakaista epämiellyttävän ilmiön maton alle. Eipä toiminut.

Kaltaisemme data-asiantuntijat olivat ihmeellisen hiljaa ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Vaikka monet varmasti näkivät, että populismi voittaa suvaitsevaisuuden, asiasta vaiettiin. Toki muutamat tahot, kuten vaikkapa suomalainen some-analytiikkatalo Ezyinsights kertoivat engagement- eli vuorovaikutusmittareiden indikoivan Trumpin voittoa, mutta viikkoa ennen vaaleja julkaistu analyysi vain totesi, mitä oli tapahtumassa. Tilanteen korjaamiseen ei ollut enää aikaa, vaikka Ezyinsightsin mittareihin olisikin uskottu Clintonin kampanjatoimistossa.