Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Rakennemuutos olikin vain unta?

Blogit Hupparihörhö 28.4.2014 12:53
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Viime viikolla Suomi palasi vanhaan hyvään aikaan. Metsä Groupin ilmoitus uudesta biotuotetehtaasta sai 60plus-väen hokemaan, kuinka kaikki onkin hyvin ja Suomi pelastuu viime vuosisadan resepteillä. Ei löytynyt veteraanipoliitikkoa, joka ei olisi kyynelehtinyt.

Ehkä kaikki olikin ollut vain pahaa unta? Ehkä lukuja ja talousennusteita oltiin tulkittu väärin?

Kun kuulin ensimmäisen kerran Metsä Groupin suunnitelmista, riemastuin. Ensimmäinen viesti kun oli, että Äänekoskelle suunnitellaan korkean jalostusasteen laitosta, joka tarjoaa hienoja mahdollisuuksia suomalaisille pikkufirmoille. Esimerkiksi Taloussanomien jutussa puhuttiin maailman ensimmäisestä uuden sukupolven biotuotetehtaasta. Vaikutti ihanalta.

Mutta sitten homma alkoi hajota. Ilmeni, että biotuotetehtaan liiketoiminnan arvosta tulee sellun osuus olemaan yhä 75-80 prosenttia, kun se nyt on noin 90 prosenttia. Eikä oikein vielä tiedetä, mitä muuta kuin sellua siellä voisi tehdä. Homma on niin sanotusti ”vaiheessa”.

Kaverini työelämäsaarnaaja Petri Rajaniemi tiivisti futuristisen väen huolen julkisessa Facebook-statuksessaan näin: “Hanke saa ison nipun vanhanmielisiä poliitikkoja, vuorineuvoksia ja ay-johtajia huokaisemaan helpotuksesta, että ”Onneksi mikään ei olekaan muuttunut, onneksi maailma onkin ennallaan, onneksi saadaan edelleen tehdä perusteollisuutta – välillä näytti jo pahalta, että jouduttaisiin keksimään jotain ihan uutta ja tuntematonta.”” Rajaniemen mukaan helpotuksen tunne voi olla jopa vaaraksi Suomen pärjäämiselle.

Pitää rukoilla, että tulkinta asenneilmapiirin pikavanhentumisesta ei pidä paikkaansa. Että Äänekoskelle tulee korkean jalostusasteen yrityskeskittymä, jossa paperista tehdään auton osia, vaatteita, biopolttoaineita tai komposiittimateriaaleja. Jossa siis katsotaan tulevaisuuteen eikä maailmanmarkkinoiden hetkittäisesti kasvaneeseen sellunkysyntään.

Suuret voitot ja ihmeellisyys piilevät uusissa keksinnöissä, eivät selluntuotannon optimoinnissa. Mutta uusia mahdollisuuksia investointi tuo silti. Kiitos niistä!