Rakennemuutos ei ole kiva juttu

Lähes jokaista menestynyttä startup-yritystä kohti on monta kadonnutta perinteistä työpaikkaa.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Startupien merkityksen kasvua on kutsuttu kyllästymiseen asti vallankumoukseksi. On hehkutettu uusia bisnesmahdollisuuksia, ihasteltu nuorten yrittäjien innostusta ja kerrottu tarinoita ketteryydestä.

Vallankumous ei kuitenkaan ole pelkästään positiivinen sana. Aina kun yhteiskunta muuttuu radikaalisti, joku kärsii. Viimeisen vuosikymmenen aikana monet perinteiset teollisuudenajat ovat ajautuneet pahoihin vaikeuksiin, kännykkäkomponenttitehtaat ovat kadonneet Suomesta ja eilen monessa Euroopan maissa taksikuskit lakkoilivat, koska he pelkäsivät työpaikkojensa katoavan Über-taksistartupin myötä.

Posket punaisina intoilevaa startup-väkeä on vaikea nähdä uhkana. Kuinka nuo huppareihin pukeutuneet puolihipit muka voisivat heiluttaa yhteiskunnan rakenteita? Startup-yrittäjät kuitenkin edustavat uutta ja vaarallista maailmaa: he uskovat vanhan vallan lobbaamisen sijasta toistensa auttamiseen ja avoimuuteen ja he pyrkivät tekemään mahdollisimman helposti monistettavia tuotteita ja palveluita kansainvälisille markkinoille. Esimerkiksi työllistäminen ei voi olla kenenkään ykköstavoite.

Lopetetaan siis söpö hehkutus bisnesmaailman kivasta muutoksesta ja valmistaudutaan siihen, että  lähes jokaista menestynyttä startup-yritystä kohti on monta kadonnutta perinteistä työpaikkaa. Yritetään keksiä, miten rakennemuutoksen aikaansaamilla raunioilla olisi mahdollisimman monella meistä kiva olla.

Ei sen ihan kamalaa tarvitse olla. Vapaa-aika voi lisääntyä, kun vauraus tulee uusista lähteistä. Parasta tietysti olisi, jos saataisiin suomalaiset suuret yritykset ja startupit tekemään yhteistyötä ja uudistuminen kunnolla käyntiin. Löydettäisiin yhdessä uusi suunta ja mahdollisimman monelle meistä mielekästä tekemistä.