Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Rakennemuutos ei ole kiva juttu

Blogit Hupparihörhö 12.6.2014 16:57
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Startupien merkityksen kasvua on kutsuttu kyllästymiseen asti vallankumoukseksi. On hehkutettu uusia bisnesmahdollisuuksia, ihasteltu nuorten yrittäjien innostusta ja kerrottu tarinoita ketteryydestä.

Vallankumous ei kuitenkaan ole pelkästään positiivinen sana. Aina kun yhteiskunta muuttuu radikaalisti, joku kärsii. Viimeisen vuosikymmenen aikana monet perinteiset teollisuudenajat ovat ajautuneet pahoihin vaikeuksiin, kännykkäkomponenttitehtaat ovat kadonneet Suomesta ja eilen monessa Euroopan maissa taksikuskit lakkoilivat, koska he pelkäsivät työpaikkojensa katoavan Über-taksistartupin myötä.

Posket punaisina intoilevaa startup-väkeä on vaikea nähdä uhkana. Kuinka nuo huppareihin pukeutuneet puolihipit muka voisivat heiluttaa yhteiskunnan rakenteita? Startup-yrittäjät kuitenkin edustavat uutta ja vaarallista maailmaa: he uskovat vanhan vallan lobbaamisen sijasta toistensa auttamiseen ja avoimuuteen ja he pyrkivät tekemään mahdollisimman helposti monistettavia tuotteita ja palveluita kansainvälisille markkinoille. Esimerkiksi työllistäminen ei voi olla kenenkään ykköstavoite.