Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Rahat taskuun perustulolla

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 15.9.2016 11:07
En tajua enää mistään mitään. Kun Björn Wahlroos kertoi tiistaina kannattavansa perustuloa, moni oikeistolainen tuttavani innostui. Suomen Liikemiesyhdistyksen 120-vuotisjuhlassa puhunut Wahlroos perusteli kansalaispalkan ovelalla tavalla: koska tulevaisuudessa työntekijät eivät pärjää pikkuruisilla...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Bernie Sanders taisi vaalikampanjansa aikana yhdessä puheessaan pyytää Walmart-ketjun omistamaa Waltonin perhettä lopettamaan vuotuisten kuuden miljardin dollarin sosiaaliturvamaksujen vastaanottamisen. Liittovaltio tukee Walmartin matalapalkkaisia työntekijöitä vastaavanlaisella perusturvalla. Yritys on kannattava.

Toisaalta. Jos perustulo korvaa kaikki muut tukimuodot, voidaan kaikki rahan kerääjät ja niiden jakajat potkia työttömyyskortistoon. KELAssa tarvittaisiin kaksi excel-taulukkoneroa pitämään tilit tasan. Tällöin yritysveroa ei tarvittaisi nostaa 30% vaan samat, nykyiset tukieurot ohjattaisiin perustulona tarvitseville.

Monilla hoivayrityksillä voisi bisnekset mennä puihin, kun kolmas sektori hoitaisi perustulon voimin vanhuksia ja lapsia. Suomen 50.000 korkeastikoulutettua työtöntä voisi saada mielekästä tekemistä.

Tulevaisuudessa robotit tekevät yhä enemmän nykyisiä ihmisten tekemiä töitä. Perustulo voi olla oiva tapa pitää ihmiset aktiivisina ja sosiaalisissa verkoissa. Nykyiset passivoivat tuet kannustavat kotona nuhjaamiseen ja virtuaalisessa todellisuudessa sekoontumiseen.