Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Jokainen meistä voi olla Batman

Blogit Hupparihörhö 30.4.2018 10:26
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

90-luvulla kasvoin mieheksi helsinkiläisessä Corona-baarissa, missä pelattiin biljardia rahasta.

Salilla hengatessani opin monia ajatusmalleja ja tapoja, joita kutsutaan nykyisin toksiseksi maskuliisuudeksi, kuten urostelua, vastustajan henkistä nujertamista ja oman epävarmuuden peittämistä. Silti me eri yhteiskuntaluokista tulevat pelaajat kunnioitimme toisiamme, ehkä enemmän kuin missään muussa yhteisössä sen jälkeen.

Älä ikinä tunne armoa, potki maassa makaavaa

Erityisesti muistan, kun pelasimme nelinpeliä  Coronan legendan kanssa kahta omahyväistä kisakonetta vastaan. Olimme voitolla monta sataa markkaa.

”Älä ikinä tunne armoa, potki maassa makaavaa”, neuvoi vanhempi kaverini. Nyhdimme miehet tyhjiksi, mikä johti todennäköisesti lyhytaikaisiin taloudellisiin vaikeuksiin, vuokranmaksun viivästymiseen ja ehkä jopa lomamatkan peruuntumiseen. Tai muihin arkisiin tragedioihin.

Aivan sama. Olinhan myös itse hävinnyt suuria summia monta kertaa, ja jos olisimme tunteneet sääliä, olisimme olleet heikkoja ja vastustajamme olisi saattanut saada pelinsä kasaan. Eikä kukaan ole niin  julma kuin vastustaja, joka on noussut sillasta.

Bilisvuosieni jälkeen olen koulinut itsestäni kovaa myös muilla keinoilla. Opetan rehellistä kovuutta myös lapsilleni, sillä uskon, että vapaus valita esimerkiksi väkivallattomuus on oikea valinta vasta kun osaa tapella, mutta päättää jättää antamatta takaisin.

Eikä kyse todellakaan ole maskuliinisuudesta tai femininiinisyydestä. Ei taistelutahtoa saa sukupuolittaa.

Työssäni yrittäjänä olen tarvittaessa mulkku. Uskon kaikista hyvää, mutta jos joku osoittautuu huijariksi tai julmaksi, nautin hänen nujertamisestaan. Vihani ei nouse helposti, mutta on ikuista. Kusipäitä vastaan pitää taistella, sillä he käyttävät hyväkseen kiltteyttä. Jos kukaan ei ole heitä kohtaan armoton, he mellastavat ja aiheuttavat tuhoa lukemattomille kilteille ihmisille.

Jo lapsena ihmettelin, miksi ihailemme toimintasankareita samaan aikaan, kun kasvattajamme kehottavat kääntämään toisen posken? Tämä on ollut yksi suurimmista eettisistä ristiriidoistani aina.

Oikein suunnattu julmuus tekee maailmasta paremman paikan, kun kusipää saa nenilleen.

Jokainen meistä voi olla Batman.