Postin irtisanomiset on hyvä uutinen

Kun postilaitos kertoo irtisanovansa noin 500 työntekijää, on se hyvä uutinen.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun paperia ja paketteja välittävä postilaitos kertoo irtisanovansa noin 500 työntekijää, on se hyvä uutinen. Ei tietenkään erotetuille postinkantajille vaan ympäristölle ja Suomelle myös laajemmin.

Maailma muuttuu. Digitalisoituminen kutistaa vanhoja toimialoja, eikä sille voi tehdä mitään. Eikä saisikaan. Kun koko kansa saadaan siirtymään paperista bitteihin, luonto näyttää peukkua, arkiasioiden hoidosta tulee notkeampaa ja maailmasta pikkuisen parempi.

Ei Posti – tai siis Itella – ole ainut joka tässä myllerryksessä on kärsinyt. Toinen klassinen esimerkki on ennen niin kemikaalin tuoksuinen valokuvabisnes. Vielä kymmenen vuotta sitten Eirikuvalla oli Suomessa 500 työntekijää. Nyt tarvitaan vain neljä ihmistä Suomen kaikkien kymppikuvien kehittämiseen ja postittamiseen, kuten Pekka Pekkala kertoo Ylen kolumnissaan.

Postin merkityksen pieneneminen on siis hyvä uutinen. Kuten myös kännykänkuorien valmistuksen siirtyminen Suomesta halpamaihin, sanomalehtibisneksen hankaluudet tai pankkikonttorien väen vähentäminen.

En missään nimessä halua takaisin aikaa, jolloin filmit piti kehittää Eirikuvalla, kaikki viestintä tapahtui kirjeitse tai lankapuhelimella ja saldo piti tarkistaa tilikirjasta.