Poliitikot eivät tajua startupeja

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Startup. Siinä vasta taikasana, jota poliitikon on kiva toistella varsinkin näin ennen eurovaaleja.

Startup on siinä mielessä aivan ihana termi, ettei suurin osa tiedä, mitä se tarkoittaa. Se tuntuu harmittomalta, eikä se ole kenellekään uhka.

Suurin osa poliitikoista on pihalla startup-yrittämisen logiikoista. Startupit nähdään suloisena nuorten puuhasteluna, josta voi keräillä irtopisteitä hurjastelemalla huppari päällä Slush-konferenssissa.  Tarjolla on ”creduja”. Tai jotain. Ainakin sellaista fiilistä, että on ”messissä”, kun nuori tulee iltabileissä voimajuomapäissään sanomaan, että kiva kun poliitikotkin ”hengaavat skenessä”.

Suurin osa poliitikoista ei tunnistaisi startup-yrittäjää, vaikka heräisi sellaisen vierestä. Uudenlainen yrittäminen on kaukana tavisvaikuttajan arjesta.

Ei startup-väkeä kiinnosta mikään tupo. Ammattiyhdistysliikekin tuntuu hyvin vieraalta. Kuten myös muut kabineteissa naama roikkuen lobbaavat, elämästä syrjäytyneet jäähdyttelijät, kuten vaikkapa yrittäjäjärjestöt. Kaikkein vieraimmalta tuntuu politiikka ja perinteiset puolueet. Niissä on liikaa jumia, sotkua ja ankeutta.