Poliitikko, ethän unelmoi

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Taas on ollut ankea päivä internetissä. Kun SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin uskaltautui pohtimaan puolueensa 120-vuotisjuhlapaneelissa, että ”miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite”, verkko täyttyi viisasteluista. Ei ole varaa! Taas on demarilla kädet yrittäjien taskussa!

Marinin avauksesta kirjoittivat lähes kaikki lehdet ja kommentit ovat olleet happamia, vaikkei ajatuksessa ole mitään erityisen uutta. Työmarkkinajärjestö STTK teetti aiheesta tutkimuksen ja sen pohjalta pamfletin jo pari vuotta sitten, jossa ilmeni, että 61 % suomalaisista olisi valmis lyhentämään työaikaansa, jotta työtä riittäisi useammalle.

61 % suomalaisista olisi valmis lyhentämään työaikaansa, jotta työtä riittäisi useammalle

Demarit olivat tärkeässä osassa, kun vuonna 1969 siirryttiin viiden päivän työviikkoon. Silloinkin porvarit pelkäsivät maan ajautuvan tuhoon. Toisin kävi.

Työajan lyhentäminen on järkevä ja hieno tavoite. Se saattaa olla ristiriidassa jatkuvan kasvun ideologian kanssa, mutta on loogista kyseenalaistaa myös koko paisuvan porsastelun tavoittelu, jo ihan ilmastosyistä. Ja ihmisten hyvinvoinnin vuoksi.