Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Poliisihallitus markkinoi Wikipediaa

Blogit Hupparihörhö 8.2.2014 14:06
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Taisin tehdä juuri äsken rikoksen. Menin lahjoittamaan rahaa Wikipedialle kysymättä lupaa Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiholta. Sori.

Viime aikoina joukkorahoitus on törmännyt Suomessa seinään. Ensin Radio Helsinki yritti kerätä vapaaehtoista kuuntelijamaksua, ja sai kuulla olevansa rikollinen. Piti keksiä maksulle vastike. Ihan vain joku vastike, jonka sisällöllä tai muodolla ei ollut väliä. Tärkeintä oli täyttää virkakoneiston vaatimus, järjenkäyttöä ei oletettu.

Eilen tilanne muuttui erityisen absurdiksi, kun Poliisihallitus alkoi kiukutella Wikipedialle. Siis Wikipedialle, joka on demokraattisen ja joukkoistetun tiedon ykkössivusto ja edelläkävijä.

”Poliisihallitus huomauttaa, että rahankeräylain 25 §:n ja rikoslain 17 luvun 16 c ja 16 d §:n mukaan rahankeräyksen toimeenpano ilman rahankeräyslaissa tarkoitettua lupaa on rangaistavaa rahankeräysrikoksena”, kirjoitti Poliisihallitus lausuntopyynnössään, jonka oli osoittanut tälle amerikkalaissivustolle.

Internet oli aivan että: HÄH? Emmekö voi maksaa omista rahoistamme vapaaehtoisesti kannatusmaksua, jos tunnemme hyötyvämme palvelusta? Kieltääkö Poliisihallitus todella meiltä oikeuden käyttää omia rahojamme tähän asiaan? Miksi?

En suostu tähän. Aion uskoa omaan moraalikäsitykseeni ja pitää kiinni oikeudestani tuhlata rahojani mielestäni tärkeisiin asioihin. Jouni Laihosta huolimatta.

Vapaaehtoinen kannatusmaksu on ollut osa internet-kulttuuria jo verkon alusta asti. Ilmaisohjelmistojen kehittäjät ovat lisänneet sivulleen lahjoitusmahdollisuuden ja tällä tavalla olemme saaneet käyttöömme mahtavia ohjelmistoja.

Sinänsä hauskaa on, että Poliisihallitus itseasiassa tekee hyvää markkinointityötä Wikipedialle. Moni ystävistäni nimittäin on jo lahjoittanut rahaa palvelulle eilisen ja tämän päivän aikana. Kannustan kaikkia siis kansalaistottelemattomuuteen.