Pitääkö suomalaiset tv-kanavat lopettaa?

Digijengin mielihupia on haukkua suomalaisia tv-taloja. Jos Netflix on unelmien täyttymys, pitääkö Suomen kanavat lopettaa?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Digijengin lempihupia on haukkua suomalaisia tv-taloja. Viimeksi tänään saimme nauraa fossiileille, kun Digitoday kertoi Netflixin kasvuvauhdin yllättäneen MTV:n. Amerikkalaisella streaming-palvelu Netflixillä kun on Suomessa jo 370 000 maksavaa katsojaa.

Moni vahingoniloinen viisastelija jakoi parin vuoden takaista artikkelia, jossa MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko uhosi maikkarin “potkivan Netflixiä munille niin paljon kuin pystytään”. Lausuntohan oli melkoisen taukki, mutta eikö internet-aikana saa värikästä kieltä käyttää edes seminaaripuheissa?

Välillä tuntuu, ettei räkättäjille mikään riitä. Viime aikoina kaikki suuret suomalaiset tv-kanavat ovat panostaneet nettitelevisioon valtavasti ja tehneet siinä kuluttajia palvellessaan tappioita. Silti kanavia lähes pelkästään haukutaan.

Yleisradio on yksi liberaalin bittiväen mielivihollisista. Kaupallisuususkovaiset saarnaavat, kuinka Yle vääristää kilpailua ja kuinka Netflix kumppaneineen on median ainut tulevaisuus. Tästä möykästä tulee paha olo.

Jos Yleisradio lakkautettaisiin, kuka takaisi riippumattoman tiedonvälityksen? – ja kyllä: Yleisradiossa on työnsä vakavasti ottavia journalisteja – ja erityisesti: miten näin pienen kielialueen draamatuotanto turvattaisiin? HBO kun ei kuvaa Helsinkiä, Sysmää tai Kouvolaa, vaan kulttuurissamme on erityispiirteitä, joista kannattaa kertoa ja samalla tallentaa yhteisiä muistoja.