Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Pirkko Arstila, ilmestyskirjan peto

Blogit Hupparihörhö 8.11.2017 19:14
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Joskus toivon, että tulisi sota. Loppuisi tämä kaikki turha lässyttäminen somessa ja loukkaantumiset toisten mielipiteistä.

Eilen sosiaalisessa mediassa raivostuttiin Pirkko Arstilan, 79, ET-lehteen kirjoittamasta kolumnista (tässä linkki Googlen välimuistista löytyvään kolumniin). Arstila arvosteli lennokkaalla kielellä nuorten naisten pukeutumista. Arstila haukkui nimettömän, kadulla kohtaamansa tytön vaatteet suhteessa vartalotyyppiin ja ihmetteli, miksi nuori nainen ”elämänsä heilimöinti-iässä” halusi pukeutua rumasti.

Eläkeläisten lehteen kirjoittavasta, ikäluokkansa ajatuksia peilaavasta Arstilasta tuli ilmestyskirjan peto varsinkin kolumnin viimeisen kappaleen takia.

”…kokemuksen tuomalla varmuudella voin vakuuttaa, että kautta miespolvien naisten kepeästi keinahtelevat hameet ovat herättäneet vastakkaisen sukupuolen kiinnostusta enemmän kuin housut, joista näkyy kaikki.”

Kuinka Arstila kehtasi? Eikö hän ollut kuullut kehopositiivisuudesta ja ettei kukaan nainen pukeudu miehen katsetta varten? Oliko Arstila muka joku ennen sotia syntynyt ihmishirviö? Oli.

Someraivosta seuranneet tapahtumat olivat masentavia. Ensin ET-lehden päätoimittaja Riitta Korhonen totesi, että kirjoitus edustaa kolumnistin arvoja ja ajatusmaailmaa, ei välttämättä lehden. Ei riittänyt. Ei sitten lainkaan.

Iltapäivällä Korhonen joutui jo nöyrtymään julkiseen anteeksipyyntöön. Arstilan kolumni poistettiin. Päätös ärsytti monia, varsinkin kun ET-lehteä kustantava Sanoma Magazines myy joka päivä anoreksiaan kannustavia kauneus- ja lifestyle-lehtiä nuorille naisille.

Missä ihmeen maailmassa me elämme? Päättääkö sosiaalisen median mielipidepoliisiraati nykyään jo kolumnien poistamisesta?

Kun se Arstilan teksti nyt sensuroitiin, on enää yksi kysymys: mihin saa palauttaa paperilehdet, mielipiteen vapauden ja toimituksen uskon ja vallan omiin päätöksiinsä?