Pelimiesteoriaa pitchaukseen
Suurin osa pitchaajista eli myyntipuheiden pitäjistä tyrkyttää itseään liikaa. Kannattaa oppia pelimiehiltä, pokausteoria auttaa. Tässä pari vinkkiä.
Viime aikoina olen tässä konsulttihommassani saavuttanut aseman, jossa minulle tullaan pitchaamaan, eli pitämään myyntipuhetta. Se on usein kamalaa.
Tilanne menee yleensä näin: ensin jutellaan mukavia, esitellään itsemme, heitetään jotain kevyttä ja tilanteeseen sopivaa ja sitten: PAM. Alkaa pitchaus. Äsken niin mielenkiintoisesta tyypistä tulee termejä lateleva markkinointiheppu, joka lopettaa kuuntelemisen. Täysin. Ollaan siinä sitten jumissa minuuttikaupalla, esitän muutaman kohteliaan täsmennyskysymyksen, saan niihin treenatun robottivastauksen, eikä kellään ole kivaa.
Nuoria startup-yrittäjiä on opetettu varsin ansiokkaasti pitchaamaan, eli kertomaan tuotteestaan mahdollisimman vetävästi. Esimerkiksi viime viikolla AaltoES:n Summer of Startups -ohjelman demopäivässä jokainen lavalle noussut tuore yrittäjä oli sulavampi kuin oma sukupolveni tulee koskaan olemaan. Mutta siinä se juttu juuri onkin. Voi olla myös liian sulava. Silloin muuttuu ankeaksi.
Ehdotankin siis, että pitchaamis-koulutukseen otetaan mukaan myös pokausteoriaa. Pelimies-taitoinakin tunnettuja tekniikoita on kehitetty jo pitkään maailmalla ja myös suomenkielistä matskua löytyy.
Eläköityneenä pokaajana ja aika paljon pitchanneena annan nyt kolme vinkkiä nuoremmilleni. Nämä toimivat sekä pitchaamis-tilanteissa, että seksimarkkinoilla. Sekä miehille että naisille.