Pätkätyöläinen tilittää

Pätkätyöläisten on turha kadehtia vakkariorjia.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Olen tehnyt pätkätöitä 25 vuotta. Urani alkoi vuonna -90 kun tulin 18-vuotiaana vasta perustettuun Radiomafiaan hommiin. Siitä lähtien olen tehnyt duunia kymmenille ellei jopa sadoille työnantajille.

Koska en ole ollut oikeissa töissä, eläkekertymäni on muutamia satasia ja olen joutunut oppimaan elämään jatkuvassa epävarmuudessa. Nykyinen duunini startup-yrittäjänä ei varmuutta ainakaan lisää. Aina on lähitulevaisuudessa nähtävissä se hetki, jolloin rahat ovat täysin loppu.

Olen ollut usein köyhä. Tai ainakin köyhempi kuin monet kavereistani, joilla on ollut rahaa matkustella, tarjota baarissa ja ostella kaikkea kivaa kuten autoja tai uusia farkkuja. Olen kuitenkin vihdoin nelikymppisenä päässyt tilanteeseen, jota kutsuttaneen keskiluokkaisuudeksi: minulla on HITAS-asunto ja kaksi poikaa. Ja käytettynä ostettu pösö.

Työurani on kovettanut minua. Olen oppinut pikkuhiljaa myymään itseäni ja ravistamaan pettymykset harteiltani, kun palveluistani on kieltäydytty. En enää piehtaroi päiväkausia itsetuntokriisissä, kun joku on lopettanut kolumni- tai blogipalstani tai sijoittaja tai asiakas on sanonut, ettei bisneksilläni ole mahdollisuuksia. Itken nykyään vain yhden päivän ja yön petyttyäni.

Tämä on ollut kauheaa. Mutta samalla olen ollut vapaa tekemään mitä haluan – tai olemaan tekemättä mitään. Olen myös joutunut oppimaan valtavasti, vaikka jatkuva uusien asioiden omaksuminen on välillä jopa vastenmielistä. Aivot menevät tukkoon.