Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Päivän WTF-hetki: Punavankien teloitus juhlarahassa

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 25.4.2017 11:54
Suomen Rahapaja on firma, joka valmistaa valtiovarainministeriön luvalla kaikki suomalaiset juhlarahat. Tähän asti kolikoihin on kaiverrettu presidenttien naamoja, kansallistaiteilijoiden teoksia, luontoaiheita ja muuta mukavaa. Ei enää. Tänään Rahapaja julkisti sanojensa mukaan ”upean Itsenäi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Höh, jos rahasarjan tarkoitus on kertoa itsenäisyyden alkuvaiheen tapahtumista niin miten siitä voisi jättää sisällissodan pois? Pitäisikö ikävä historia koristella kukkasilla kuten Venäjällä tehdään?

Mielestäni tuosta kolikosta on helposti havaittavissa tuo kolikon etupuolen kansalaissota-aihe edustamassa jaetun kansan vaikeuksia ja juurkin tuon kyseisen sisällön valitseminen kuvastaa erittäin hyvin kyseisen sodan raakuutta ja julmuutta.

Kolikon kääntöpuolelta löytyy taas Olympiastadion joka rakennettiin valmiiksi yhtenäisempänä kansana vaikeiden vuosien jälkeen. Näiden kahden asian esille tuominen tuossa kolikossa on aivan järkiperäistä, eikä ole tarkoitus loukata ketään. Aivan käsittämätöntä että kukaan aikuinen ihminen joka jaksaa edes hetken objektiivisesti ajatella asiaa voi tuosta vetää herneen nenään ja kuvitella että siinä ihannoitaisiin sosialistien tappamista.

Hannu S:lle, joka ei ole Hannusalama suinkaan.

Kokoomus on nyt päässyt liian vakavaan paikkaan valtiovarainministeriöön. Sieltä käsin tällaisetkin likaiset temput voidaan käynnistää. Kokoomus on hallitukseen päästyään koettanut lisätä uhoaan selkärangattomien hallituskumppaniensa selän takana. Voidaan vähitellen alkaa uskoa että puolue ei jätä kiveäkään kääntämättä ahneessa hegemoniatavoittelussaan. Voinemme varautua siis periaatteessa IHAN mihin (törkeyteen) tahansa tänä jäljellä olevana hallituskautena. – Kekkonen sanoikin aikoinaan ettei pidä päästää hallitukseen, sillä se olisi Suomen tuho.

Sosialismin suuntia:
-Reaalisosialimi
-Eurokommunismi
-Sosiaalidemokratia
-Uusvasemmisto
-Kolmannen tien politiikka
ja Kansallissosialismi joka on sosialismeista aidointa ja oikeaa sosialismia.

Toimittaja olisi voinut kirjoittaa, että missä tuo teloitus mahdollinen tapahtui. Ellei se sitten ole lavastus. Se oli todennäköisesti maaliskuussa 1918 Länkipohjan taistelun jälkeen kun valkoiset teloittivat noin 100 punaista. Taustalla oli mm kosto isä ja poika Laurilan kaatumisesta. Vankeja ei muuten yleensä ammuttu kalloon vaan sydämeen. Toimittaja olisi myös voinut tasapuolisesti käyttää vapaussota-termiä, jota toinen osapuoli käytti. Punakaarti oli tekemässä vallankumousta ja/tai kapinaa.

Kaikki tuntuvat ottavan itsestäänselvyytenä, että kolikossa kuvataan punaisten teloitusta. Mutta ei kuvasta voi oikeasti varmuudella sanoa, ammutaanko siinä puna- vai valkokaartilaisia. Näkymä voisi olla paljon provosoivampikin, tuossa kuvassa kaikki ammuttavat vaikuttavat aikuisilta miehiltä. Mm. tästä linkistä löytyvässä blogissa kerrotaan paljon laajamittaisemmista ja raaemmista tapauksista, joita moni ei uskoisi voineen edes tapahtua itsenäisessä Suomessa.
https://irc-galleria.net/user/Lateksis/blog/55900331-vuoden-1918-sodan-armoton-loppu