Niska ei löydy kehottamalla

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

”Ota itseäsi niskasta kiinni. Tee jotain!” – Onko tuttu kommentti? Itse ainakin olen siihen syyllistynyt monta kertaa ja myös kuullut noita sanoja, vaikka koko läppä on turha ja typerä.

Kukaan ei nimittäin ole koskaan ottanut itseään niskasta kiinni, kun joku on häntä siihen turhautuneena kehottanut. Kukaan, joka kokee voimattomuutta jonkin asian edessä, ei saa voimaa kärsimättömästi esitetyistä ryhdistäytymisvaatimuksista.

Silti sanomme jatkuvasti läheisillemme, kuinka heidän ”pitäisi lopettaa valittaminen ja tehdä jotain” asialle, joka heitä vaivaa. Sama urpous jatkuu myös yhteiskunnan tasolla. Rikkaat eivät ymmärrä köyhiä, eivätkä vahvat eivät jaksa heikompien valitusta.

Politiikassa ryhdistäytymisvaatimukset näkyvät esimerkiksi suhteessa työttömiin. Kansanedustajien viisastelut köyhien kurittamisesta kannustusmielessä ovat yhtä hölmöjä kuin hyvin nukkuneen virkistymisvaatimukset väsyneille.

Heikkous ärsyttää. Se haittaa suorittamista. Väsynyt, epäonnistunut tai epävarma ihmisen muistuttaa pärjääjää jatkuvasti vaanivasta vaarasta: vain pari harha-askelta, niin kuka tahansa voi ajautua sivuraiteelle. Muuttua hitaaksi. Häiriöksi.