Negatiivisuuspakko

Miksi oikeistolaiset ystäväni suuttuvat positiivisista talousuutisista?

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Vuonna 2015 meistä tuli ekonomisteja. Jokaisella oli mielipide Suomen talouden tilasta. Eri mielipide.

Kansantalous on siitä mahtava juttu, että mistä tahansa faktoista voi johtaa mitä tahansa mielipiteitä. Ja aina jonkun mielestä sinun tulkintasi on täysin väärä.

Eilen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus twiittasi taulukon, josta ilmeni, että suomalaisten huoli valtion velasta on turha. Velka ahdistaa meitä enemmän kuin muita EU-kansalaisia, vaikka Suomen julkinen velka on eurooppalaisessa vertailussa pieni.

Jaoin Brotheruksen taulukon Facebook-seinälläni ja välittömästi löytyi monta ihmistä, jotka perustelivat, ettei itseasiassa velan määrällä ole merkitystä, vaan velkaantumistahti on ajamassa meitä perikatoon. No… Suomen velkaantuminen pysähtyi tämän vuoden lopussa, kuten Tilastokeskuksen joulukuun luvuista ilmenee.

Viime aikoina on tullut muitakin kivoja talousuutisia. Suomi todettiin Forbesin toimesta maailman kuudenneksi yritysmyönteisimmäksi maaksi, eikä se verotusastekaan ole oikeasti kauhea. Työvoimakustannuksetkin ovat alempia kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa ja julkinen sektori supistuu.