Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Näin sinustakin tulee suorittaja

Blogit Hupparihörhö 23.4.2017 17:47
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Oletko aina ihaillut ihmisiä, jota tekevät 12 tuntisia työpäiviä, mutta jaksavat silti harrastaa urheilua lähes päivittäin? Oletko tuntenut olevasi alisuorittaja, kun nämä samat tyypit osallistuvat järjestötoimintaan ja jopa politiikkaan?

Älä huoli. Sinustakin voi tulla suorittaja. Lyöt vain laimin kumppaniasi, lapsiasi ja oikeita kavereitasi, niin voit keskittyä uraasi ja kehoosi.

Tai sitten olet onnellinen ja sinulla on kaikki: puolisosi ymmärtää duunihulluttasi, osaat rytmittää urheilun osaksi arkipäivääsi ja järjestöissä sinua ihaillaan ja kehutaan. Työelämäsi on antoisaa: teet rakastamaasi työtä, joka on juuri sopivan haastavaa ja koet tulevasi palkituksi lähes päivittäin. Saat itse päättää asioistasi ja kuulet usein, kuinka hyvä olet. Koska olet onnistuja ja sinusta pidetään, energiatasosi ovat hyvät ja säteilet hyvää mieltä myös lapsillesi, silloin kun ehdit heidän kanssaan aikaa viettää.

Vaikka sinusta usein tuntuu, että olet itse luonut urasi, oikeasti saat kiittää geenejäsi ja onneasi. Olet todennäköisesti suhteellisen tasapainoisesta ja vakavaraisesta perheestä ja geenisi ovat tehneet sinusta keskimääräistä älykkäämmän. Sinua on kehuttu paljon myös lapsena.

Suurta, jähmettävää epäonnea tai vakavia mielenterveysongelmia et ole elämässäsi kokenut, siksi uupuminen tuntuu vieraalta. Välillä tulee tietysti tiukkojakin paikkoja, jopa konkursseja tai avioeroja, mutta positiivinen pohjavire pitää sinut pinnalla.

Minäkin olen suorittaja. Tykkään valtavasti työstäni ja mietin sitä koko ajan. Nytkin kirjoitan tätä sunnuntaina, juuri salilta tulleena. Kohta alan valmistella huomista radio-ohjelmaa, jossa saan viisastella vapaasti ja jonka tekemisestä saan kiitosta ja rahaa.  Tuossa vieressä 3-vuotias poikani yrittää napata huomiotani, mutta keskityn tietokoneeseeni. Nyt luovutti, alkoi tuijottaa padia.

Yhtä virhettä yritän välttää: Koska itse kykenen suorittamaan keskimääräistä paremmin, se ei oikeuta minua neuvomaan muita. En vaadi, että muiden tulisi muuttua kaltaisikseni intoa puhkuviksi tehopakkauksiksi. Toivon muistavani, että saan kiittää iloisesta vimmastani lähinnä helvetin hyvää tuuriani elämässäni.