Muumiot eivät pelasta Suomea

Risto E.J. Penttilä haukkui Suomea lifestyle-maaksi, josta sisu on kadonnut. Sisu ei kuitenkaan löydy Kekkosesta tai Alvar Aallosta, kuten Penttilä penää.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Toissapäivänä  Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä kirjoitti blogissaan Suomen muuttuneen lifestyle-maaksi. Penttilän mukaan emme enää tavoittele mainetta tai kunniaa, ja hän vertasi suomalaista bisnes- ja kulttuuriväkeä olympiaurheilijoihin, jotka eivät menesty.

Tavoitellaan vain hyvää fiilistä, eikä voittoja. Ennen oli ihan eri meno. Oli sisua ja sitkeyttä.

Lähes kuusikymppinen Penttilä tuli julkisuuteen liberaalina Nuorsuomalaisten puheenjohtajana 90-luvun puolivälissä. Siitä on nyt kaksikymmentä vuotta. Blogikirjoituksensa perusteella vaikuttaa ikäistään vanhemmalta.

Penttilän ymmärrys paljastuu viimeistään, kun hän listaa mielestään oikeita menestyjiä: ”Arkkitehtuuri ja design? Ei yhtään Aaltoa tai Saarista, ei yhtään Franckia tai Sarpanevaa. Kirjallisuus ja musiikki? Ei yhtään Sibeliusta tai Linnaa, ei yhtään Veijo Merta tai Reino Helismaata. Politiikka? Ei yhtään Kekkosta, ei yhtään Lipposta. Talouselämä? Ei yhtään Jaakko Pöyryä, ei yhtään Jorma Ollilaa”, Penttilä paukuttaa.

Ei. Olet väärässä, Penttilä. Emme me tarvitse enää yhtään Aaltoa tai Saarista. Eliel Saarinen kuoli jo 65 vuotta sitten. Samaan aikaan oli Alvar Aallon kultakausi. Itseasiassa nojaamme ihan liikaa vanhaan. Koska meillä on vääristynyt käsitys designista. Muumiot eivät pelasta Suomea.