Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Muista myös pyllistää

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 3.12.2014 11:57
Olin eilen Ajankohtaisen Kakkosen A2 -illassa riitelemässä. Oli mielenkiintoinen kokemus. Keskustelimme yrittämisestä. Siinä kävi juuri kuten pelkäsin. Suurin osa ohjelmasta käytettiin valittamiseen, kuinka Suomessa on niin vaikea yrittää. Verot ovat liian kovia, työntekijöitä ei voi palkata ja sään...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

En nähnyt ko showta mutta eikö se ole itsestäänselvää, että yrityksiä siirtyy tällä verotuksella Viroon ja että yritykset eivät tuo tulostaan Suomeen verotettavaksi vaan jonnekin muualle jos se kerran on mahdollista? Nythän tässä ollaan kummallisessa tilanteessa missä pienet yritykset maksavat enemmän veroja kuin palkansaajat ja suuret yritykset saavat kikkailtua tuloksensa tytäryhtiöiden kautta piiloon. Tulos muka tehdään jossain muualla kuin Suomessa ja sitten ei veroja maksetakaan.

Pidän aika selvänä, että lopulta kaikkialla siirrytään virolaiseen yritysverotukseen, koska tämä nykyjärjestelmä on epätasapuolinen kilpailun kannalta.

Viro on valtioiden joukossa startup – Suomi on korporaatio. Ei korporaatio muutu menestyväksi startupiksi sillä, että haikaillaan jonkun toisen perään

Kertokaapa liike-elämästä yksi korporaatio joka olisi menestynyt imitoimalla startuppia ?

Hupparihörhö on siinä oikeassa, että tulevaisuutta ei rakenneta parkumalla muiden menestyksestä.

Mitä tulee Viron yritysveromalliin, niin Virolle sillä ei ole merkitystä, koska Virolaiset yritykset tekevät liikevoittonsa Viron ulkopuolella (eli eivät missään tapauksessa kuitenkaan maksaisi veroja Viroon – markkinoiden koko dilemma).Viro on valtioiden joukossa startup – Suomi on korporaatio. Ei korporaatio muutu menestyväksi startupiksi sillä, että haikaillaan jonkun toisen perään

Kertokaapa liike-elämästä yksi korporaatio joka olisi menestynyt imitoimalla startuppia ?

Hupparihörhö on siinä oikeassa, että tulevaisuutta ei rakenneta parkumalla muiden menestyksestä.

Mitä tulee Viron yritysveromalliin, niin Virolle sillä ei ole merkitystä, koska Virolaiset yritykset tekevät liikevoittonsa Viron ulkopuolella (eli eivät missään tapauksessa kuitenkaan maksaisi veroja Viroon – markkinoiden koko dilemma). Yritysverotuksenhan lähtökohtana on että verot maksetaan tulojen syntypaikkaan.

No mutta näin tämä vaan menee, suuret yritykset vievät tuloksensa jonnekin missä sitä ei veroteta. Esim Apple ei maksa pahemmin veroja kun ei kotiuta voittojaan USA:han, mäkkäri lidl jne jne kaikki näyttävät tuloksensa siellä missä se kannattaa näyttää. Näiden kanssa sitten pitäisi muiden paikallisten yritysten kilpailla moninkertaisella verotuksella.

Ja onkohan Luxemburg kuitenkaan mikään startuppi?

Faktahan on nyt vaan se, että nykyisellä yritysympäristöllä, jossa yritysverotus on yksi iso asia, Suomi ei kerää investointeja. Ja jollei tule investointeja, ei ole pidemmän päälle hyvinvointiakaan.

Liian monesti yrittäjät unohtavat, että ei heillä menisi yhtään paremmin vaikka verotus olisi matalampi ja ns. byrokratia pienempi. Matalampi verotus hyödyttäisi myös kilpailijoita. Ei verotus ja byrokratia tee yrittämisestä kovaa vaan kilpailijat – ne muut yrittäjät. Ja kilpailu vaan kovenee sääntelyn vähentyessä.

Itse toimin myös yrittäjänä (osakeyhtiö) nuorempana. Enkä ymmärrä valitusta byrokratiasta. Tilitoimisto lähetti kerran vuodessa paperit jotka allekirjoitin. Kerran kuussa tilitoimisto lähetti lapun jonka mukaan maksoin alvit. Siinä oli kaikki byrokratia jonka kohtasin.