Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Monopolien puolustus

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 13.1.2016 14:41
Muistatteko vielä, kun posteljooni oli se kiva tyyppi, jonka kaikki tunsivat ja joka toi kirjeet ja paketit ajallaan? Muistatteko, kun junalla kannatti matkustaa? Itseänikin hirvittää myöntää, mutta minulla on ikävä vanhan ajan valtiollisia monopoleja, Posti- ja telelaitosta ja Valtionrautateitä. Nä...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Junissa oli ennen lumiaurat. Posti oli luotettava.
Toivottavasti poliisi ja pelastustoimi pysyy yhteiskunnalla. Poliisia ja muita julkisia palveluita on ryhdytty rinnastamaan yksityisiin,ei toimi.
POSTI ja VR olivat kunnossa,riitti kunhan kannattivat itse itsensä.

Piti vielä kirjoittaa tähän Postimies Patesta, jonka Royal Mail hylkäsi vuonna 2000, koska tämä ei sopinut uuteen brändiin.

Minun ei ole yhtään ikävä PTL:n monopolistista kaukopuheluhinnoittelua.

Ja minä en ollenkaan kaipaa simputtavia katsastusmiehiä ja kuukautta etukäteen tehtäviä aikavarauksia. En kaipaa myöskään Postipankkia. Tai TVL:n tienpitoa.

Monia palveluita kannattaisi hoitaa yhteiskunnan puolesta: posti, rautatiet, poliisi, terveydenhuolto, jne. Ne tulisivat ihmisille kaikkein edullisimmaksi.

Mutta sitten tulee kuvioon politiikka. Helsinkiläiset kuvittelevat elättävänsä koko muuta Suomea ja siksi kaikenlaiset palvelut muualta sopisi karsia. vastaavasti Kokoomus hamuaa kannattajia luomalla yksityisille yrityksille mahdollisimman paljon tilaa. Sille on samantekevää vaikka kansalaiset maksaisivat palveluistaan 30 % enemmän kuin mitä sama maksaisi verojen kautta kustannettuna. Tärkeää on vain pitää verot pieninä. Kansaa siis sumutetaan mennen tullen ääliömäisen yksinkertaisilla kiemuroilla.

Hyviä pointteja mm. Paavolta. Ehkä aika kultaa muistot. Mutta markkinaehtoisesti toimivat monopoli on kyllä aikamoinen oksymoron.

Onnibussia kehutaan paljon, mutta mitalin toinen puoli on se, että tämä täysin markkinaehtoinen toiminta vie joukkoliiketeen maaseudulta. Onnibussi kulkee havalla isojen kaupunkien väliä, mutta ei pysähdy edes kaikilla matkan varrella olevissa taajamissa.
Yksityisautoilu lisääntyy, kun pitäisi hakkiutua kyydein lähikaupunkiin – tai sitten ajaa omalla autolla yksin tein perille saakka.
Ja ellei ole omaa autoa tai et ole (enää) ajokykyinen, et kauaa maaseudulla asu!