Minuutteja myytävänä

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Eräs suomalainen startup-tapahtuma mainosti vapun alla, että ostamalla lipun voi voittaa viiden minuutin puhelun Gary Vaynerchuk nimisen startup-saarnaajan ja valmentajan kanssa. Koska tykkään itse tapahtumasta, en sano sen nimeä, mutta ilmiö on ajallemme tyypillinen.

Gary V, kuten fanit häntä kutsuvat, on startup-maailman Gordon Ramsay, rääväsuinen mies, joka sanoo asioita ”suoraan” eli raivoaa elämänviisauksiaan ihmisille ja käskee heitä ottamaan itseään niskasta kiinni.

https://www.facebook.com/gary/photos/a.357303763349/10157066082563350/?type=3&theater

Startup-tapahtuman tempaus on osa isompaa ilmiötä. Suomessa ramppaava bisnevalmentaja JT Foxx tekee samalla hommalla rahaa, myy mikrotapaamisia Al Pacinon ja muiden amerikan julkkisten kanssa: maksamalla Foxxille henkilöauton verran rahaa, tavis pääsee lavalle esittämään kysymyksen kiinnostunutta esittävälle näyttelijälle. Homma toimii, kuten selvisi pari vuotta sitten Image-lehdelle kirjoittamassani reportaasissa. Myös Nordic Business Forum -konferenssi myydään tuhansien eurojen lippuja, joilla pääsee lähelle julkkiksia. Ensi syksyn First Class -liput on jo myyty loppuun. Eikä ihme. Niihin sisältyy ”Meet & Greet” sekä Randi Zuckerbergin että George Clooneyn kanssa. Taikapölyä on tarjolla.

Miksi olisit kiinnostunut jenkkipaasaajan puolihuolimattomasta kommentista omaan ”ongelmaasi”?