Minä olen uber-kuski

On aika toimia. Tehdään kaikista autoista vale-ubereitä, koska systeemi on rikki ja epäreilu.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tervetuloa Suomeen, Ahmed, tai mikä sinun nimesi olikaan. Tervetuloa tänne, jossa ei ole töitä kantasuomalaisillakaan, mutta jos laitat säästösi autoon ja alat kuskata väkeä uberin piikkiin, voit selviytyä. Ja lähettää ehkä vähän perheellesikin rahaa.

Paitsi ettet voi. Paitsi että suomalainen virkakoneisto pitää huolen, että kotoutuneesta ja itsestään huolehtivasta mamusta kasvaa katkera, sosiaalitukea nauttiva kivinaama. Että on niin kuin muutkin.

Eilen Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ulkomaalaistaustaisen ja huonosti suomea puhuvan miehen 25 päiväsakkoon, koska tämä oli ajanut autoa uberin järjestelmää käyttäen. Mutta eivät ne päiväsakot olleet se suurin isku. Mies joutuu maksamaan 12 250 euroa valtiolle, kaiken mitä on tienannut työssään.

Kyseessä ei ole rosvo. Kyseessä on ihminen, joka yritti selviytyä. Kyseessä on tyyppi, joka yritti olla kiltti ja kuuliainen.

”Ansaitsemistaan matkakorvauksista hän oli maksanut ansiotuloverot verottajalle ja hoitanut matkojen aiheuttamat kustannukset. Uber oli ottanut välistä 20 prosenttia kyytipalkkioista.”