Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Miljardit, tsiljardit ja biljardit

Blogit Hupparihörhö 6.6.2014 14:40
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Jos joku haluaisi puhua startup-kuplasta, nyt saattaisi olla sen aika. Himoitumpien yhtiöiden kauppahinnat ovat ylittäneet käsityskyvyn, eikä alle miljardin diili pääse usein edes otsikoihin.

Tässä menee konkarikin sekaisi. Kun eilen eksyin parodiasivulle, joka kertoi pääomasijoitusyhtiö Andreessen Horowitzin ostaneen amerikkalaisen startup-kiihdyttämön 266 miljardilla dollarilla, olin ensin että oho. Melkoinen summa. Jaoin uutisen Hupparihörhön Facebook-sivullakin, kunnes tajusin, että hetkinen... Nyt menee kyllä miljoonat, miljardit, biljardit ja tsiljardit sekaisin. Kohta joku huomauttikin, että sivun alaosasta löytyi teksti: "This is a SHRTURL hoax page". Nolotti.

Hassuinta tässä tilanteessa on, että on mahdoton tajuta, kuinka valtavasti rahaa vaikkapa Supercellistä maksettu 1,1 miljardia euroa on. Muistamme kauppasumman olleen suunnilleen miljardi, mutta miljardista 1,1 miljardiin on 100 miljoonaa euroa matkaa. Se on älyttömästi rahaa. 100 miljoonalla voidaan esimerkiksi laskea kaapeli Itämeren ali Suomesta Keski-Eurooppaan. Se on myös sama summa, joka säästettiin leikkaamalla lapsilisiä edellisessä budjettiriihessä.