Miljardit, tsiljardit ja biljardit

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Jos joku haluaisi puhua startup-kuplasta, nyt saattaisi olla sen aika. Himoitumpien yhtiöiden kauppahinnat ovat ylittäneet käsityskyvyn, eikä alle miljardin diili pääse usein edes otsikoihin.

Tässä menee konkarikin sekaisi. Kun eilen eksyin parodiasivulle, joka kertoi pääomasijoitusyhtiö Andreessen Horowitzin ostaneen amerikkalaisen startup-kiihdyttämön 266 miljardilla dollarilla, olin ensin että oho. Melkoinen summa. Jaoin uutisen Hupparihörhön Facebook-sivullakin, kunnes tajusin, että hetkinen… Nyt menee kyllä miljoonat, miljardit, biljardit ja tsiljardit sekaisin. Kohta joku huomauttikin, että sivun alaosasta löytyi teksti: ”This is a SHRTURL hoax page”. Nolotti.

Hassuinta tässä tilanteessa on, että on mahdoton tajuta, kuinka valtavasti rahaa vaikkapa Supercellistä maksettu 1,1 miljardia euroa on. Muistamme kauppasumman olleen suunnilleen miljardi, mutta miljardista 1,1 miljardiin on 100 miljoonaa euroa matkaa. Se on älyttömästi rahaa. 100 miljoonalla voidaan esimerkiksi laskea kaapeli Itämeren ali Suomesta Keski-Eurooppaan. Se on myös sama summa, joka säästettiin leikkaamalla lapsilisiä edellisessä budjettiriihessä.

Viime viikolla muuten bailasin alle kolmekymppisen Piilaakso-miljardöörin kanssa. Oli hyvin varautunut ja sisäänpäin kääntynyt kaveri, kunnes tajusi, etten halunnut häneltä mitään. Suomen takseissa ei musta miljonäärikortti kuitenkaan käynyt, vaan sain maksaa kyytimme.

Ehkä minustakin tulee varautunut ja vähän säikky, kun vihdoin teen sen exitin ja saan tililleni tsiljardin. Onnea se ei tietenkään takaa. Voi olla tosi hankala keksiä, miten kvantiljoona tuhlataan. Voi tulla myös vähän ällöttävä fiilis.