Miksi yritykset pakotetaan innovoimaan koronakriisin keskellä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Alkuun on pakko sanoa, että olen ollut monessa startup-projektissa saamapuolella, jossa hulluja ja kunnianhimoisia hankkeita on rahoitettu aikoinaan Tekesin rahalla ja myöhemmin Business Finlandin ohjelmissa.

Olen ikuisesti kiitollinen, että Suomessa on innovaatiorahoitusta ja uskon, että yksi tärkeimpiä kilpailuetujamme on suuren riskin teknologiarahoitus. Kun maailmalla kertoo, että Suomen valtio jopa tuplaa pääomasijoittajien panostuksen, kaukainen Suomi vaikuttaa kiinnostavalta. En usko, että startup-skene olisi näin pitkällä, ellei valtio olisi auttanut meitä.

Mutta sitten tulee se mutta. Koronakriisin rahoituksessa Business Finlandin kontolle on annettu yli viiden hengen yhtiöiden rahoitus. Vaikka olen tavallista perehtyneempi näihin rahoituskanaviin, yllätyn joka päivä säännöistä, joita tukien saamiseen liittyy. Voin vain kuvitella, kuinka hukassa esimerkiksi kriisiin ajautunut ravintola tai tapahtumajärjestäjä on, kun yrittää selvittää, onko oikeutettu koronatukeen.

Ensinnäkään Business Finlandin 10 000 tai 100 000 euron tukea ei voi saada yrityksen perustoimintojen pyörittämiseen. Siis vaikka rahat ovat loppu ja kulut juoksevat, pitää keksiä joku innovointiprojekti, jotta on oikeutettu pelastaviin euroihin.

Moni yritys haluaa siirtää kielletyt tai eristyksen vuoksi kadonneet bisneksensä verkkoon eli perustaa tuotteilleen tai palveluilleen verkkokaupan. Myöskään tähän ei saa Business Finlandin tukea käyttää, selvisi tänään Twitter-keskustelussa.